REVIEW. Sony Xperia XZ Premium: Bloedsnel en toch supertraag
Foto: sony
Niet alle smartphones worden met zoveel tamtam aangekondigd als de Sony Xperia XZ Premium. Eerst op het Mobile World Congress in Barcelona, en twee maanden later nog eens in Lissabon, waar alles nagenoeg volledig in het teken stond van dé blikvanger van het toestel: de Super slow-motion videofunctie. De voorbije week konden we Sony’s nieuwe vlaggenschip grondig testen.

Het komt niet vaak meer voor dat een smartphone pas drie maanden na zijn aankondiging in de winkel ligt, maar Sony wil met de Xperia XZ Premium duidelijk geen enkel risico nemen. Nadat de smartphonetak van het bedrijf jarenlang forse verliezen leed, werd in het afgelopen boekjaar eindelijk weer een kleine operationele winst gerealiseerd. Of het die stijgende lijn kan doorzetten, hangt voor een groot deel af van het succes van dit nieuwe flagship.

Een vaak gehoorde kritiek op de Xperia-toestellen is dat hun design door de jaren heen nauwelijks is veranderd. Daar is zeker iets van aan, maar wij houden toevallig van strak, hoekig en minimalistisch. De zijkanten zijn gelukkig wel afgerond, waardoor het toestel prettig in de hand ligt (en niet in de hand ‘snijdt’, wat bij vroegere Xperia-modellen wel eens het geval was). Net als bij de Xperia Z5 uit 2015 zit de vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop aan de zijkant van het toestel. Een zeer aangename positie voor de duim van een rechtshandige, misschien toch iets minder goed bereikbaar voor linkshandigen.

Designmatig inmiddels wel een beetje achterhaald zijn de dikke randen onder en boven het grote scherm van 5,5-inch. Bij de nieuwe Samsung Galaxy S8 en LG G6 palmt het display vrijwel de hele voorkant van het toestel in, en de verwachting is dat ook de iPhone 8 straks zo’n ‘edge to edge’-scherm krijgt.

Scherpste scherm ter wereld

Het display zelf is dan weer een regelrecht hoogstandje. De Xperia XZ Premium beschikt als eerste smartphone ter wereld over een 4K HDR-scherm met een resolutie van 2160 x 3840 beeldpunten. Is dat ook merkbaar scherper dan een Full HD-scherm? Nee, zo blijkt: met het blote oog zie je nauwelijks tot geen verschil in detaillering – daarvoor is het schermformaat van een smartphone gewoon te klein.

Het voordeel zit hem vooral in de combinatie met andere technologie, zoals HDR (High Dynamic Range verbetert de helderheid en het contrast), het Triluminos Display for mobile (voor een meer accurate kleurweergave) en X-Reality, een feature die ontbrekende pixels toevoegt en ruis vermindert. Allemaal snufjes die gezamenlijk, net als bij de 4K HDR-televisies van Sony, voor een optimale kijkervaring moeten zorgen. Maar ook voor de Xperia XZ Premium geldt dat je dan wel over de juiste content moet beschikken. Je kan 4K HDR-videomateriaal streamen via YouTube en – tegen betaling – Amazon Prime Video, waarmee Sony een partnership heeft afgesloten, maar de HDR-app van Netflix is vooralsnog niet compatibel.

De toegevoegde waarde van zo’n superieur beeldscherm blijft voorlopig dus beperkt. Echte nadelen zijn er gelukkig evenmin. Doordat de 4K-resolutie pas geactiveerd wordt wanneer je een video- of foto-app opent, heeft de feature weinig gevolgen voor de batterijduur van het toestel. De 3230mAh accu gaat makkelijk een volle dag mee en kan met de Quick Charger ook snel weer worden opgeladen. Ook het effect op de prijs lijkt minimaal: de Xperia XZ Premium kost € 749, exact evenveel als de LG G6 en 50 euro minder dan de Galaxy S8.

Super slow-motion

Nog een tikkeltje indrukwekkender dan het scherm is de Super slow-motion videofunctie van de XZ Premium. Die is met zijn verbluffende framerate van 960 beeldjes per seconde (!) enig in zijn soort. Ter illustratie: de nieuwe LG G6 gaat tot 480 fps, de iPhone 7 en Huawei P10 blijven ‘steken’ op 240 beelden per seconde. Door deze enorme vertraging van het reële beeld gaat er letterlijk een nieuwe wereld voor je open.

Film een ontploffende ballon, een lucifer die ontbrandt of een insect dat een paar honderd keer per seconde met zijn vleugels slaat, en je zal versteld staan van wat je ziet. Nog doller wordt het wanneer je iemand laat breakdansen met rookpatronen rond de enkels, een stuntman door wanden van piepschuim laat rennen of een turnster oefeningen laat doen terwijl er liters gekleurd water over haar heen worden gespoten. Niets ging Sony in Portugal te ver, om de mogelijkheden van de Super slow-motion functie te demonstreren.

Al die eye-candy legt echter meteen ook de achilleshiel van het snufje bloot: terug thuis wordt het nooit meer zo spectaculair. Niet dat de vertraagde beelden van een druppel koffie die in je tas plonst niet cool zijn, maar na een paar ‘takes’ heb je het wel gezien. En al je vrienden ook.

Voor de Super slow-motion functie geldt dus eigenlijk hetzelfde als voor het 4K HDR-scherm: knap dat het kan, maar het zijn geen doorslaggevende redenen om dit toestel in huis te halen. Gelukkig heeft de XZ Premium ook een heleboel technologie aan boord die er wel echt toe doet. Sterker nog, misschien is Sony’s nieuwe vlaggenschip op dit moment wel de beste mobiele telefoon die je kan kopen.

De twee huzarenstukjes (4K HDR en Super slow-motion) zijn namelijk alleen maar mogelijk doordat Sony de XZ Premium met de meest krachtige hardware heeft uitgerust. Naast een onberispelijk beeldscherm herbergt de smartphone de snelste processor van dit moment, een Qualcomm Snapdragon 835, geflankeerd door 4 GB werk- en 64 GB opslaggeheugen. De XZ Premium hoeft die eer voorlopig enkel te delen met de Samsung Galaxy S8.

Minstens zo bepalend voor de Super slow-motion functie is de nieuwe Motion Eye-camera met een sensor van 19 megapixel die (ook een primeur) over een eigen stukje geheugen beschikt. Die technologie zorgt er tevens voor dat je bij snelle acties nooit meer te laat kan afdrukken. Zodra de camera een beweging detecteert, bijvoorbeeld van een naderende wielrenner of skiër, maakt de XZ Premium automatisch al vier foto’s – één seconde voordat je zelf op de knop drukt. Achteraf kies je gewoon de beste opname.

Sony noemt deze functie Predictive Capture. Evenmin alledaags: een selfiecamera van 13 megapixels met optische beeldstabilisatie en een aparte flits. De beeldkwaliteit van beide camera’s is bijzonder goed, en filmen kan – uiteraard – ook in 4K-kwaliteit.

Tel daar de ondersteuning van Hi-Res Audio, de snelle USB Type-C-connector en de stof- en waterafstotende behuizing bij op, en je hebt een hele krachtige en vooral toekomstbestendige Android-smartphone in handen. Die wij persoonlijk ook nog eens erg mooi vinden. Het toestel kost zoals gezegd € 749, maar wie de Xperia XZ Premium voor 8 juni online reserveert krijgt een Sony MDR-100ABN hoofdtelefoon t.w.v. € 229 op de koop toe.