CD&V gaat in het federaal parlement een resolutie indienen om een CO2-taks te heffen op geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten, na de beslissing van Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Premier Charles Michel had eerder aangekondigd dat economische maatregelen nodig zijn om de Europese economie te beschermen.

Premier Michel pleit voor economische maatregelen als Belgische en Europese bedrijven een concurrentieel nadeel zouden ondervinden van de Amerikaanse terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs. Dat zei de eerste minister vrijdag in de marge van de federale ministerraad. 

‘Als bedrijven in de VS hieruit voordeel halen, dan mogen we niet naïef zijn en moeten we onze economie in Europa beschermen en verdedigen’, aldus Michel aan het VRT-radionieuws. ‘Ik ben voorstander van vrije handel en dus moeten we samen met onze partners bekijken welke instrumenten we in handen hebben en kunnen ontwikkelen.’

Pleit de premier dan voor extra Europese importheffingen? 'Het is te vroeg om daar een antwoord op te geven, omdat ik pleit voor een Europees antwoord. Maar dat is zeker een punt op de orde van de dag van de discussies tussen de Europese landen', aldus nog de premier.

Resolutie

Nadat Open VLD-senator en economieprofessor Lode Vereeck op Twitter had gepleit om een CO2-taks te heffen op geïmporteerde goederen uit de VS, kondigt CD&V-Kamerlid Vincent Van Peteghem aan een resolutie te zullen indienen in de Kamer om zo'n invoertaks te bekomen. Volgens Van Peteghem is dat 'nodig ter bescherming van onze bedrijven'. Ook zijn partijgenoot Ivo Belet, die in het Europees Parlement zetelt, wil een dergelijke economische maatregel.

Eerder hadden ook de groenen al opgeroepen tot een reactie tegen eventuele 'klimaatdumping'. 'België en Europa moeten inderdaad burgers en bedrijven beschermen tegen klimaatdumping van Trump. Europa moet zich nu kordaat en offensief tonen. Ik hoop dat België daarin echt het voortouw neemt. Een CO2-heffing op import uit VS is win-win voor klimaat- en handelsbeleid. Tegelijk moeten we de eigen klimaatambities opdrijven', aldus Groen-fractieleider Kristof Calvo.