Berlijn, Parijs en Rome willen niet opnieuw onderhandelen over akkoord
Angela Merkel, Emmanuel Macron en Paolo Gentiloni Foto: EPA

Berlijn, Parijs en Rome gaan niet in op de vraag van de Amerikaanse president Donald Trump om het klimaatakkoord van Parijs te heronderhandelen. Dat zeggen de regeringsleiders van de landen in een gezamenlijk persbericht. Trump maakte donderdag zijn beslissing bekend om uit het klimaatakkoord te stappen, maar stelde dat hij wel bereid was om het te heronderhandelen om betere voorwaarden voor de VS te krijgen.

‘We hebben met spijt kennis genomen van de beslissing van de VS’ om uit het akkoord te stappen, aldus de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni. ‘We zijn er sterk van overtuigd dat het akkoord niet onderhandeld kan worden’, klinkt het. ‘Het akkoord van Parijs blijft een hoeksteen in de samenwerking tussen onze landen, om op een effectieve manier en op tijd de klimaatverandering een halt toe te roepen en om de agenda van 2030 toe te passen rond de duurzame ontwikkelingsdoelen.’

Dynamiek onomkeerbaar

‘We menen dat de dynamiek van het akkoord onomkeerbaar is’, en dat het akkoord ‘belangrijke kansen biedt voor de voorspoed en groei, in onze landen en op globaal niveau’.

De drie landen roepen op om de doelstellingen in het akkoord ‘snel toe te passen’ rond de klimaatfinanciering, en roepen alle partners op om de inspanningen om de klimaatopwarming te bestrijden, te versnellen. ‘We gaan onze inspanningen versterken om de ontwikkelingslanden te helpen, ‘in het bijzonder de armste en meest kwetsbare landen’, zodat ze hun doelstellingen bereiken rond de klimaatverandering.

Amerikaanse wetenschappers welkom

Emmanuel Macron zei in een toespraak donderdagavond dat Trump 'een fout heeft begaan voor de toekomst van onze planeet', en roept de andere ondertekenaars op om in het akkoord te blijven. Hij nodigde bovendien Amerikaanse wetenschappers en ondernemers uit om in Frankrijk rond het klimaat te komen werken. 'De deur is niet gesloten, dat zal ze nooit zijn, maar we zijn nog met veel om onze vastberadenheid te behouden'.

Niet heronderhandelen op vraag van één partij

Ook het UNFCCC, de VN-instantie voor de klimaatonderhandelingen, benadrukt in een mededeling dat het verdrag ondertekend is door 194 landen, waarvan er intussen al 147 zijn overgegaan tot ratificatie. ‘Daardoor kan het (akkoord) niet worden heronderhandeld op vraag van één enkele partij’, zo staat in een mededeling. UNFCCC stelt dat het wel bereid is om de dialoog met de VS aan te gaan.

Donald Trump heeft donderdagavond de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië opgebeld om hen te verzekeren dat hij geëngageerd blijft om robuuste inspanningen te doen om het milieu te beschermen.

'Properste en meest milieuvriendelijke land ter wereld'

Volgens het Witte Huis vertelde Trump de leiders dat de VS onder zijn administratie 'het properste en meest milieuvriendelijke land ter wereld' wordt. Daarnaast stelde hij dat de VS een sterke reputatie hebben in het verminderen van broeikasgassen en rond hun leiderspositie in het ontwikkelen van technologie met groene energie.

De vier leiders leken volgens mededelingen van hun eigen administraties niet onder de indruk van Trumps uitleg. Wereldwijd komen er heel wat verontwaardigde reacties op zijn beslissing.