Obama: 'Regering-Trump verwerpt de toekomst'
Barack Obama Foto: afp

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump donderdag meegedeeld. Wereldwijd komen er heel wat verontwaardigde reacties op deze beslissing.

Voormalig president Barack Obama, die het klimaatakkoord van Parijs ondertekende, kwam net voor Trumps beslissing met een zeldzame verklaring naar buiten. Volgens Obama maakt de VS nu deel uit van 'een handvol landen die de toekomst verwerpen'. De overblijvende landen in het klimaatakkoord zullen de voordelen plukken van nieuwe jobs en sectoren die worden gecreërd. 'Amerikaanse staten, steden en bedrijven zullen nu opstaan, nog meer de leiding nemen,  en helpen om de enige planeet die we hebben te beschermen.'

Frankrijk, Duitsland en Italië hebben al laten weten niet te geloven in een heronderhandeld klimaatakkoord. ‘We betreuren de beslissing van de VS en geloven niet dat het Parijs-akkoord kan heronderhandeld worden’, klinkt het unisono in Parijs, Berlijn en Rome.

Ook de Britse en Canadese premiers Theresa May en Justin Trudeau zijn teleurgesteld over de beslissing van Donald Trump.

'Het akkoord van Parijs voorziet het goede globale kader om de welvaart en veiligheid van de toekomstige generaties te beschermen, terwijl we energie betaalbaar maken en energie verzekeren voor onze burgers en bedrijven', zei May aan Trump via de telefoon.

De Canadese premier Justin Trudeau stelt in een persbericht 'zeer teleurgesteld te zijn in de federale overheid van de VS' en dat 'Canada onwrikbaar is in ons engagement om de klimaatverandering te bestrijden en propere economische groei te steunen'. 'Canada zal blijven samenwerken met de Amerikaanse staten en met andere Amerikaanse partijen tegen de klimaatverandering', klinkt het.


De Chinese premier Li Keqiang verklaarde eerder al dat China zijn engagementen zal blijven nastreven, maar wel liefst 'in samenwerking met de anderen". 

Vrijdag zei ook Australië dat het geëngageerd blijft om de klimaatdoelstellingen te bereiken. 'We hadden liever gehad dat de VS in het akkoord zouden blijven', zegt premier Malcolm Turnbull wel. Volgens minister van Milieu Josh Frydenbreg is het akkoord wel nog steeds 'zeer betekenisvol'. 'Er waren 190 landen die tekenden en op een recordtijd ratificeerden 146 landen het akkoord. Zelfs zonder de VS is nog steeds 70 procent van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd gedekt door het akkoord', zegt de minister.

'Brutale daad'

Ook premier Charles Michel veroordeelt de terugtrekking van Amerika uit het klimaatakkoord. Hij noemt het besluit een ‘brutale daad’. In een mededeling van de federale regering wordt de Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord ook een ‘onverantwoorde beslissing’ genoemd ‘die afbreuk doet aan de gedane beloften’.

Volgens Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, is de beslissing van de VS om zich uit het akkoord te trekken ‘een vergissing met dramatische gevolgen’. ‘Het akkoord zal blijven bestaan.’ In Parijs werd het stadhuis donderdagavond groen verlicht.

‘Trieste dag’

‘De wereld kan op Europa blijven rekenen voor het wereldwijde gevecht tegen de klimaatverandering’, zo klinkt het bij de Europese Commissie in een statement. ‘De aankondiging van de VS heeft ons eerder versterkt dan verzwakt. Maar de beslissing is wel een trieste dag voor de wereldgemeenschap.’ De Commissie betreurt de unilaterale beslissing van de VS.

'Het akkoord van Parijs werd in 2015 door alle landen van de wereld aangenomen, omdat ze de enorme schade erkennen die de klimaatverandering nu al veroorzaakt en omdat ze ook zien welke kansen de klimaatmaatregelen bieden', zo deelde VN-secretaris-generaal António Guterres mee via zijn woordvoerder. 'Het is cruciaal dat de VS een leider blijven in milieudossiers.'

Tesla-baas Elon Musk voert intussen uit wat hij beloofd had: hij stapt uit de presidentiële adviesraden:

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vindt dat de Amerikaanse president Donald Trump een ‘historische fout’ heeft gemaakt door zich terug te trekken uit het internationaal klimaatakkoord van Parijs. Volgens haar moeten Vlaanderen en de EU nu ‘meer dan ooit voortrekker blijven in klimaatambities’.

‘Geen weg terug’

Europarlementslid Ivo Belet, een partijgenoot van Schauvliege, noemt de beslissing van Trump ‘een zwarte episode’. Maar volgens hem is Trump bezig met een ‘een symbolenstrijd en een achterhoedegevecht’. ‘De omslag naar een CO2-arme economie is ingezet, er is geen weg terug’, zo klinkt het. ‘De beslissing van de VS mag ons niet afleiden van onze koers.’

Voormalig Amerikaans Buitenlandminister Madeleine Albright zegt dat de beslissing de veiligheid en economie van de VS beschadigt. ‘Hiermee verandert Amerikaans leiderschap in een symbool van Amerikaans isolationisme.’

Roekeloos

Politicus, voormalig presidentskandidaat en klimaatactivist Al Gore, die ook klimaatfilm An Inconvenient Truth maakte, noemt het besluit van Trump ‘roekeloos’. Hij noemt het een ‘onverdedigbare actie’. ‘Dit ondermijnt de positie van Amerika in de wereld en dreigt de mogelijkheid van de mensheid om de klimaatcrisis op te lossen te beschadigen.’

‘Internationale schande’

De beslissing om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen is ‘een afwending van Amerikaans leiderschap en een internationale schande’, zegt voormalige presidentskandidaat voor de Democraten Bernie Sanders. ‘Op een moment dat klimaatverandering al vernietigende schade aan het veroorzaken is, hebben we niet het morele recht om inspanningen voor de planeet de rug toe te keren.’