Trump wil onderhandelen over nieuw, eerlijk verdrag
Foto: AP

De Amerikaanse president heeft zijn besluit genomen: de VS verlaten het klimaatakkoord van Parijs. Dat is de wereldwijde afspraak dat elk land zijn uiterste best zal doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Frankrijk, Duitsland en Italië hebben al laten weten het klimaatakkoord niet opnieuw te willen onderhandelen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag om 21.00 uur Belgische tijd zijn ingrijpende beslissing bekendgemaakt. 'Vanaf vandaag stoppen de VS met de implementering van het niet-bindende akkoord van Parijs en de bijhorende economische en financiële lasten', zei Trump. Dat houdt onder meer in dat hij niet meer wil betalen voor het Green Climate Fund, een VN-fonds dat geld herverdeelt van ontwikkelde landen naar ontwikkelingslanden die zich moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. 'Het kost ons een enorm fortuin', klonk het. Trump benadrukte meermaals dat het klimaatakkoord van Parijs de Verenigde Staten benadeelt. 'Ik moet de inwoners van Pittsburgh vertegenwoordigen, niet die van Parijs', aldus de president. 

Meteen voegde Trump eraan toe dat hij wel wil onderhandelen over een herintreding in het akkoord of zelfs een volledig nieuwe deal, maar dan met voorwaarden 'die eerlijk zijn voor de Verenigde Staten en zijn arbeiders'. Volgens Trump schaadt het klimaatakkoord immers de Amerikaanse belangen, terwijl landen als China en India niet genoeg moeten doen. 'China zal nog dertien jaar lang zijn uitstoot kunnen optrekken. Zij kunnen doen wat ze willen. India maakte zijn deelname afhankelijk van miljarden buitenlandse steun. En zo zijn er nog veel voorbeelden.'

‘We zullen dus proberen om een nieuwe deal te sluiten die wél eerlijk is. We starten de onderhandelingen. Maar een akkoord komt er enkel onder onze voorwaarden.’ Trump is ook bereid om samen te zitten met de Democraten om 'iets beter te vinden dan het klimaatakkoord van Parijs'. 

Wereldwijd komen er heel wat verontwaardigde reacties op de beslissing van Trump. Frankrijk, Duitsland en Italië hebben al laten weten niet te geloven in een heronderhandeld klimaatakkoord. 'We betreuren de beslissing van de VS en geloven niet dat het Parijs-akkoord kan heronderhandeld worden', klinkt het unisono in Parijs, Berlijn en Rome.

Schadelijk

Trump heeft altijd gezegd dat hij af wil van het klimaatakkoord, dat in zijn ogen schadelijk is voor de Amerikaanse economie. Maar omdat hij de beslissing uitstelde, leidde dat tot speculatie dat hij een bocht voorbereidde. Bovendien was er een grote lobby pro Parijs op gang gekomen.

De aankondiging van de uitstap is vooral een ‘principiële’ beslissing. De echte uitstap kan pas over drie jaar juridisch afgerond worden. Maar positief nieuws zou het natuurlijk niet zijn. Als de op een na grootste vervuiler beslist niet meer mee te doen, maakt dat de 2-gradendoelstelling nog moeilijker haalbaar. Het zou ook andere landen kunnen doen besluiten het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Maar de grote economieën hebben op de G7-top alvast herhaald dat ze achter Parijs blijven staan. Grootste vervuiler China heeft van klimaatbeleid zelfs een prioriteit gemaakt.