Netanyahu ontgoocheld na beslissing Trump
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag beslist om de Amerikaanse ambassade in Israël voorlopig in Tel Aviv te houden. Een verhuis naar Jeruzalem wordt uitgesteld, meldt het Witte Huis. De Israëlische premier Netanyahu is 'teleurgesteld'.

Het was koffiedik kijken of Donald Trump de verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem snel zou doorvoeren. Maar nu is het antwoord dus duidelijk nee. ‘Er komt voorlopig geen relocatie van de Amerikaanse ambassade in Israël’, aldus het Witte Huis. ‘Zo vermijden we een controversiële beslissing. We willen de inspanningen om vredesgesprekken op gang te brengen niet in gevaar brengen.’

Het idee is zo controversieel omdat zowel de Israëli’s als de Palestijnen Jeruzalem opeisen als hun hoofdstad. Trump neemt dus geen risico’s en zet alles op alles om de vredesgesprekken een kans te geven. ‘Hij nam deze beslissing om de kansen op succesvolle onderhandelingen tussen de Israëli’s en de Palestijnen te maximaliseren.’ Benjamin Netanyahu toont in een eerste reactie weinig begrip voor de beslissing van Trump en is 'ontgoocheld'.

De Amerikaanse president klonk de laatste maanden al erg zelfzeker toen hij verklaarde dat hij ‘absoluut geen reden’ zag waarom er geen vrede zou komen tussen Palestina en Israël. ‘Mijn leven lang heb ik gehoord dat het moeilijkst te bereiken akkoord dat tussen Israëli’s en Palestijnen is. Laten we zien hoe wij deze bewering kunnen ontkrachten.’

De vraag blijft of Donald Trump met zijn talenten als onderhandelaar een van ’s werelds koppigste knopen ontwarren in de ‘ultieme deal’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig