In welke mate zijn renovaties in te brengen als beroepskosten?
Foto: BELGA
Ik bewijs mijn beroepskosten en heb vorig jaar mijn woning grondig gerenoveerd. Kan ik op de volledige renovatiekosten het percentage van het beroepsgebruik toepassen? Schrijf ik die renovatiekosten ook af tegen tegen 3 procent per jaar? Moet ik daarbij ook de btw ook afschrijven, of kan ik die in één keer inbrengen? En riskeer ik dan het voordeeltarief van 6 procent te verliezen, gezien de voorwaarden stellen dat de renovatie hoofdzakelijk voor privégebruik moet zijn?

U mag deze uitgaven ook aftrekken ten belope van het beroepsgebruik. U zal inderdaad moeten afschrijven. Dat betekent dat u slechts een beperkt percentage (bv. 3 procent) van de kosten per jaar kan aftrekken. Op dit percentage past u dan het percentage van het beroepsgebruik toe.

Kosten zoals de btw mogen in een keer volledig worden afgeschreven tijdens het jaar waarin ze werden gedaan. U kan er ook voor kiezen ze mee af te schrijven met het actief waarop ze betrekking hebben (hier de renovatiewerken).

Wat betreft de toepassing van het 6 procent voordeel tarief voor renovatie van een woning ouder dan tien jaar. U moet de woning hiervoor inderdaad hoofdzakelijk als privéwoning gebruiken. Het is dus niet erg dat u een deel van de woning voor uw werk gebruikt (en dus een deel van de kosten als beroepskost aftrekt). De privéaanwending moet ‘overwegend’ zijn.  Dat betekent: zeker meer dan 50 procent privégebruik. Als u uw woning dus voor bv. 10 procent beroepsmatig gebruikt, loopt u geen gevaar de toepassing van het verlaagd tarief te verliezen.

U zal sowieso niet heel het voordeel verliezen. U kan de 6 procent steeds toepassen op de werken aan het privégedeelte van de woning. Als u ervoor zou kiezen enkel werken te laten uitvoeren aan de lokalen die u professioneel gebruikt, heeft u geen recht op het verlaagd tarief. 

De experts van Wolters Kluwer beantwoorden dagelijks een vaak voorkomende belastingvraag die lezers ons gesteld hebben.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig