Passagiers overmeesteren man die cockpit probeert binnen te dringen
Na landing konden ordediensten de man oppakken Foto: AFP

Een vlucht van Malaysia Airlines die onderweg was naar Kuala Lumpur is kort na vertrek teruggekeerd naar de luchthaven van Melbourne. Volgens de politie dreigde een passagier de cockpit te bestormen, maar wisten medepassagiers de man te overmeesteren.

Amper veertien minuten na vertrek werd de rust op vlucht MH128 verstoord door een man die de cockpit wilde binnendringen. Toen hij dreigde het vliegtuig op te blazen sprongen medepassagiers in de bres, die de man wisten te overmeesteren tot de ordediensten hem na landing konden oppakken.

'Het gaat om een 25-jarige man uit Sri Lanka die eerder die dag een psychiatrische instelling mocht verlaten', aldus Graham Ashton, hoofdcommissaris van de politie in Victoria. Geen terroristische aanval dus, maar een ‘verstorende passagier’ met mentale gezondheidsproblemen. Het apparaat waarmee hij het vliegtuig dreigde op te blazen zou een mobiele gsmoplader geweest zijn. 

Als de passagier erin geslaagd was om de cockpit van het toestel binnen te dringen, dan had dit tot de derde grote ramp bij Malaysia Airlines in korte tijd kunnen leiden. In 2014 verdween vlucht MH370 spoorloos van de radar en vlucht MH17 werd eerder neergeschoten boven Oekraïne.