België is duurste land om te vliegen
België eindigt op de laatste plaats in de Flight Price Index. Foto: BELGA

Nergens ter wereld is reizen met het vliegtuig zo duur als in België, blijkt uit een analyse van ticketprijzen.

Ons land eindigt op de tachtigste en laatste plaats in de zogenaamde Flight Price Index van de Tsjechische online ticketverkoper Kiwi.com. Gemiddeld kost een vlucht die vertrekt vanuit een Belgische luchthaven 50,21 euro per honderd kilometer. Dat is het hoogste bedrag van alle onderzochte landen. In het goedkoopste land, Maleisië, kost vliegen 3,84 euro per honderd kilometer.

Kiwi.com heeft voor elk land vier categorieën van vluchten geanalyseerd. Eerst werd onderzocht hoeveel vliegen vanuit de hoofdstad naar vijf andere steden binnen een afstand van duizend kilometer kost. Vaak ging het om binnenlandse vluchten, of bij kleine landen om bestemmingen in de buurlanden. De meeste vluchten in deze categorie hadden een lengte van minder dan zeshonderd kilometer.

Daarna werd gekeken hoeveel internationale vluchten kosten, door te berekenen hoeveel het kost om van alle internationale luchthavens in een land naar een vijftal internationale hubs te vliegen. Beide categorieën werden daarna opgesplitst in low-cost en full-service vluchten. In totaal werden meer dan 1 miljoen vluchten geanalyseerd.

Het kan zijn dat de methologie in het nadeel werkt van kleine, westerse landen. Want behalve België staan ook Nederland, Oostenrijk en Denemarken in de staart van het peloton. Anderzijds staan Zweden en Spanje dan weer in de top-10 van goedkoopste landen. De Verenigde Staten, de grootste luchtvaartmarkt ter wereld, staan op de dertigste plaats.

Het is moeilijk om te verklaren waarom vliegen op sommige plaatsen duurder is dan op andere, zegt Oliver Dlouhý van Kiwi.com in een persmededeling. Wisselkoersfluctuaties zijn bijvoorbeeld een belangrijke factor. Door de Brexit is het Britse pond een stuk goedkoper geworden. Daardoor is Groot-Brittannië in de lijst gestegen naar de 27ste plaats. Ook voor Turkije, het op drie na goedkoopste land, speelt dit mee, evenals de sterke daling van de vraag als gevolg van de politieke context. België is voor veel diensten en producten relatief duur, onder meer door de hoge loonkosten en de forse belastingdruk.