Judocoach op non-actief gezet

D.B., de judocoach die de voorbije dagen door enkele ex-judoka’s in De Standaard werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het verleden, is voorlopig op non-actief gezet door de Vlaamse Judofederatie.

De voorbije dagen verschenen in De Standaard getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in het judo, over verschillende trainers en periodes. Eén van de trainers die genoemd werden toonde zich gisteren heel combattief. In een lange brief ontkende hij alle ‘lasterlijke aantijgingen’.

‘Ik heb nooit enige grensoverschrijdende handelingen gesteld zoals ongepaste aanrakingen of atleten op de schoot nemen. Ik heb nooit dergelijke gedragingen van trainers onder mijn verantwoordelijkheid geduld, en ik heb nooit een klacht in die zin ontvangen vanwege een atleet, niet in persoon, niet als verantwoordelijke in de federatie.’

Gisteren liep nog een nieuwe anonieme getuigenis over de man binnen via Terzake, terwijl kooivechter Cindy Dandois vandaag in De Standaard de getuigenissen over de man bijtrad. ‘Toen hij een techniek wilde aanleren, koos hij er mij uit en greep hij mij bij mijn borsten, zogezegd per ongeluk. Hij greep ook tussen mijn benen. Telkens verontschuldigde hij zich. Het was per ongeluk, zei hij. Natuurlijk was het dat niet’, aldus Dandois.

Vandaag besliste de judofederatie om de man voorlopig op non-actief te zetten. ‘De Vlaamse Judofederatie heeft, in overleg, besloten om de geviseerde coach preventief op non-actief te plaatsen. In het belang van een sereen en objectief onderzoek is deze maatregel nodig’, klinkt het in een persbericht.

Actieplan

De Vlaamse Judofederatie (VJF) zegt de specifieke problemen binnen de federatie verder te willen aanpakken. 'In het verleden zijn verschillende dossiers geopend over verschillende personen, die hebben geleid tot concrete maatregelen en sancties.' De federatie kondigt de oprichting aan van een nieuwe onafhankelijke ethische commissie om de meldingen in de media te onderzoeken. Bedoeling is om die al begin volgende week operationeel te hebben.

De commissie krijgt een eigen e-mailadres: ethiek@vjf.be, waarlangs mensen hun verhaal naar de federatie kunnen brengen zonder de officiële klachtenprocedure te volgen. De federatie roept op om de klachten effectief te formuleren. 'Dit is uiterst belangrijk om onze strijd tegen deze problematiek effectief aan te pakken.' Het e-mailadres zal enkel gebruikt worden door de onafhankelijke commissie.

Met Ann Simons, die de kat de bel aanbond, heeft de VJF een afspraak gepland 'om in alle openheid de aangebrachte problematiek te bespreken'. De federatie wil met de ex-judoka spreken over de aanpak uit het verleden en in de toekomst. De nieuwe commissie zal ook andere getuigen uitnodigen om de problemen te bespreken. In de komende dagen zullen verdere concrete acties uitgewerkt worden, besluit de judofederatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in