Manchester United rijkste club ter wereld
Foto: AP

Ondanks een sportieve terugval, blijft Manchester United financieel de nummer één. Waarom?

De titel in de Premier League ontsnapt hen al vier jaar op rij en voor de Champions League kon Manchester United zich enkel plaatsen dankzij eindwinst in de Europa League, maar de sportieve laagconjunctuur heeft blijkbaar weinig invloed op de financiële weelde. Manchester United blijft de rijkst club ter wereld.

Volgens een studie van KPMG, die de voetbalclubs waardeert op vijf criteria (Tv-rechten, winstgevendheid, populariteit, sportief potentieel en stadion) heeft de Engelse ploeg zijn waarde zelfs nog opgekrikt naar 3,1 miljard euro. ManU laat daarmee Real Madrid en Barcelona achter zich, respectievelijk goed voor 3 miljard en 2,7 miljard euro.

Hoge Tv-rechten

Dat is best verrassend te noemen. Want sportief heeft Manchester United sinds de dagen van Sir Alex Ferguson veel aan slagkracht en sportieve aantrekkelijkheid ingebonden. Maar de trouwe aanhang blijft stoeltjes afnemen en schaft nog altijd de laatste replicashirts aan.

Bovendien profiteert Manchester United mee van de extreem hoge tv-rechten in Engeland, die ervoor zorgen dat ruim 10 van de 30 rijkste clubs vandaag uit de Premier League komen. De club staat ook bekend voor zijn slagkrachtig en slim marketingbeleid, die er mee heeft voor gezorgd dat Manchester United een van de sterkste voetbalmerken is Noord-Amerika en Azië (waar tijdens de voorbereiding geregeld stages worden georganiseerd, red)

Sociale media

En ook de sociale media worden daarbij zeer efficiënt ingezet. Bij de komst van Paul Pogba, aangekondigd met de hashtag #Pogback, werd in de club met argusogen gekeken naar verkeer op sociale media. Met ruim 635.000 interacties kreeg de megatransfer de gewenste aandacht. Om populair te zijn (en sponsors te behagen) moet erover je gepraat worden. Dat kan met titels en prijzen - dankzij de eindwinst in de Europa League blijft Manchester United de vele miljoenen van Adidas behouden - maar bijvoorbeeld ook door transferrecords te verbreken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig