Na Bob in het verkeer is er nu ‘Buddy’ aan de kust
Foto: BELGA

Naar zee gaan met vrienden kan binnenkort wel eens wat minder ontspannen worden, als het van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) afhangt. Want zij willen per gezelschap een ‘buddy’ aanduiden, die ervoor zorgt dat de rest niet in zijn ongeluk sukkelt. ‘Want redders hebben maar twee ogen. Het is tijd dat er wat meer sociale controle komt’, zegt Jan Seys van het VLIZ.

Na de Bob-campagne in het verkeer doet de ‘Buddy’ aan de kust zijn intrede. H et Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil per gezelschap zo’n ‘buddy’ ­aanduiden en lanceert daarvoor een campagne. De buddy moet erover ­waken dat zijn vrienden die gaan zwemmen, niets overkomt. ‘Redders hebben maar twee ogen. Het is tijd dat er wat meer sociale controle komt’, zegt Jan Seys van het VLIZ.

‘Het is de bedoeling dat je ­iemand aanduidt wanneer je met een groep vrienden of in ­familieverband naar zee komt’, zegt Seys. ‘Iemand die op de rest van het gezelschap let. Niet dat de buddies zelf moeten ingrijpen als het fout loopt. Maar ze zouden op zijn minst moeten kijken waar de reddingsposten zich bevinden en eventueel al een babbeltje slaan met de redders. Zo kan de buddy de redders meteen waarschuwen als er iets gebeurt.’