Twee keer op het dak van de wereld binnen één week
Kilian Jornet Foto: Twitter

De Spaanse ultraloper en alpinist Kilian Jornet heeft zondag voor de tweede keer in een week tijd de top van de Everest bereikt zonder gebruik te maken van extra zuurstof of vaste touwen.

Vorige week maandag stond Jornet een eerste keer op de top van de Everest. Hij deed er toen 26 uur over om van het basiskamp op 5150 meter naar de top te klimmen die 8848 meter boven zeeniveau ligt. Ervaren klimmers die met touwen, gidsen en zuurstof klimmen, doen er vaak dagen over om diezelfde afstand af te leggen

Gisteren deed hij een nieuwe poging. Toen had hij slechts 17 uur nodig om van het Advanced Base Camp op 6.500 meter de top te bereiken.

‘Ik ben ontzettend blij dat ik de top opnieuw heb bereikt! Ik voel me goed ondanks dat het erg winderig was en ik moeite had me snel te verplaatsen. De Everest tweemaal in een week beklimmen zonder extra zuurstof, opent een nieuwe wereld van mogelijkheden in het alpinisme en ik ben ongelofelijk gelukkig dat te hebben bereikt’, aldus de Spanjaard in een reactie.

Jornet is overigens niet aan zijn proefstuk toe. In het kader van zijn project Summits of my life heeft hij al snelheidsrecords op zijn naam staan voor de beklimming van de Mont Blanc (4.808 meter), de Matterhorn (4.478 meter), de Denali (6.194 meter, tot 2015 Mount McKinley genoemd), de Aconcagua (6.962 meter) en de Kilimanjaro (5.895 meter).

De prestaties van Jornet moeten wel nog geofficialiseerd worden door de Nepalese overheid op basis van foto’s en gps-gegevens.