Zo creëren Belgische modebloggers een zomerse kleerkast
Foto: Sofie Valkiers

Dit jaar mochten de winterkleren door de frisse temperaturen bijna een seizoen langer in de kast hangen. Nu de kaap van dertig graden bereikt is, is het moment aangebroken om uw kleerkast om te toveren tot een zomers geheel. Belgische modebloggers Sofie Valkiers, Jan Van Eldere, Paulien Riemis, Joya Kenens en Monica Harmony geven hun tips voor de perfecte ‘summerproof’ kleerkast.

JOYA KENENS

‘Het heeft geen zin om stuks ter decoratie in de kast te laten hangen’

Zo creëren Belgische modebloggers een zomerse kleerkast
Foto: Joya Kenens

Joya Kenens (20) vertelt persoonlijke mode- en reisverhalen via haar blog Seen by Joya.

‘Ik probeer mijn kledingkast redelijk dynamisch te houden. Bij een seizoenwisseling neem ik in eerste instantie uitgebreid de tijd om mijn volledige kledingkast leeg te halen.

Het heeft geen zin om stuks ter decoratie in de kast te laten hangen. Als een kledingstuk maandenlang niet meer gedragen is, geloof ik dat de kans klein is dat het in de toekomst wel nog uit de kast gehaald zal worden. Door een nauwkeurige selectie te maken van wat blijft hangen, maak ik plaats voor nieuwe stuks en kan ik me zomer na zomer heruitvinden.

Verder zou ik deze zomer prints, een zonnebril uit de jaren zestig en een maxi jurk vooraan in mijn kleerkast hangen.’

JAN VAN ELDERE

‘Kleren die ophangen zorgen voor een beter overzicht’

Zo creëren Belgische modebloggers een zomerse kleerkast
Foto: Jan Van Eldere

Via sociale media geeft Jan Van Eldere (25) dagelijks een inkijk op zijn leven als ‘online content creator’.

‘Mijn tip: hang kleren op een rek. Ik ben absoluut geen voorstander van opgeplooide kleren. Kleren die ophangen geven een beter overzicht, zo kan je veel beter zien welke essentiële stuks nog missen in je garderobe.

Daarnaast helpt het ook om alles per kleur te hangen, dat maakt het samenstellen van outfits gemakkelijker.

Ten slotte leef ik volgens het motto: ‘When in doubt wear denim’. Jeans past werkelijk bij alles, daarom is het goed om die stuks tijdens de zomermaanden vooraan in de kast te hangen.’

PAULIEN RIEMIS

‘Eerst kijken wat ik nog liggen heb van vorige seizoenen’

Zo creëren Belgische modebloggers een zomerse kleerkast
Foto: Jana Germanus

Op haar blog Polienne inspireert Paulien (25) sinds 2009 jong en oud met stijltips, reisverhalen en moodboards.

‘Wat ik elk jaar doe, is mijn winterkleren ergens opbergen zodat het meteen duidelijk wordt wat ik nog heb qua zomerkleren van vorige seizoenen. Zo zie ik ook heel snel wat er nog mist in mijn kast en wat ik nog extra kan shoppen tijdens de zomer. Een slimme manier om miskopen te vermijden en doordacht te kunnen winkelen.’

SOFIE VALKIERS

‘Klassiekers aanvullen met modetrends’

Zo creëren Belgische modebloggers een zomerse kleerkast
Foto: Sofie Valkiers

Modeblog Fashionata van Sofie Valkiers (31) klinkt wereldwijd bekend in de oren. Deze bezige bij lanceerde lifestyle-collectie ‘SANUI’, en haar ‘Little Black Book’ kreeg onlangs een vervolg met ‘Mood of the Day’.

‘Omdat ik zelf geen fan ben van vlug-vlug mode, focus ik me bij het summerproof maken van mijn kleerkast vooral op hoe ik klassiekers als loafers, maxi jurken en leren jasjes kan updaten volgens de laatste trends.

Zo draag ik deze zomer mijn lange jurk op een jeans of legging, en om een up-to-date versie van de loafer toe voegen aan mijn garderobe, kies ik voor een paar met metallic details of borduursel.

Deze kunnen dan verder aangevuld worden met een paar minder dure ‘on trend’ stuks, zoals een paar platte witte laarzen of een enkellange dunne jas met grote bloemenprint.

De accessoires die in de kleerkast moeten liggen deze zomer zijn rieten mandtasjes en getinte zonnebrillen — beide ideaal om de typische strandlook ‘on trend’ te stylen.’

MONICA HARMONY

‘Ik doneer alles wat ik het voorbije jaar niet meer heb gedragen’

Zo creëren Belgische modebloggers een zomerse kleerkast
Foto: Monica Harmony

Fervente voorstander van Belgische mode Monica Harmony (26) schrijft op de gelijknamige blog haar idee van stijl en mode neer. Haar inspiratiebron: Japanse streetstyle.

‘De zomer gaat bij mij van start met een grote schoonmaak: alles wat ik het voorbije jaar niet meer heb gedragen, doneer ik. Ik hecht geen sentimentele waarde aan kleren, waardoor ik alles met gemak kan weggeven. De enige stuks die ik niet weggooi of doneer, zijn die van Belgische designers, omdat die me te na aan het hart liggen.

Verder sorteer ik alles per type en per kleur. T-shirts, topjes, broeken en shorts zijn in mijn kleerkast dus gescheiden terug te vinden.

Het vergt behoorlijk wat moeite om alles netjes te sorteren, en vooral om de orde de hele zomer te behouden, maar een overzichtelijke kleerkast zorgt ervoor dat een outfit makkelijker samengesteld kan worden.’