Festivals in de clinch met Sabam
Foto: Geert Van de Velde

Concert- en festivalorganisatoren stappen naar de rechtbank. Ze willen Sabam dwingen de recente eenzijdige prijsstijging voor concerten en festivals in te trekken.

In augustus raakte bekend dat muziekfestivals in hun budgettering voor 2017 rekening moesten houden met extra kosten. De beslissing van Sabam stuitte toen al op heel wat ongenoegen van de vele organisatoren in ons land. Nu stappen de concert- en festivalorganisatoren naar de rechter.

‘In de loop van 2016 kondigde Sabam éénzijdig nieuwe, verhoogde tarieven aan inzake de inning van auteursrechten, dit zowel voor festivals als voor concerten’, is te lezen in een persbericht van PSE, dat evenementen in het Antwerpse sportpaleis organiseert. ‘De eerste concrete afrekeningen wijzen uit dat de nieuwe tarieven neerkomen op een prijsstijging van ongeveer 30 procent, terwijl de dienstverlening van Sabam ongewijzigd is gebleven.’

In strijd met wettelijk kader

De organisatoren willen Sabam dwingen het gebruik van de nieuwe tarieven stop te zetten. ‘Deze blijken immers op verschillende punten onredelijk en in strijd met het wettelijk kader. Geen enkel bedrijf in een gezonde concurrentiepositie kan eenzijdig een prijsstijging van 30 procent opleggen, zonder daar een sterk verbeterde dienstverlening tegenover te plaatsen.’

De sector ziet mogelijke alternatieven, zoals bijvoorbeeld een berekening van te betalen auteursrechten per bezoeker en niet langer op basis van ticketontvangsten. De sector wil ook af van de forfaitaire berekeningen die door Sabam worden gehanteerd.

De stap naar de rechtbank door de Belgische concert- en festivalsector is niet uitzonderlijk. De discussie over de kosten voor het ter beschikking stellen van muziekrepertoire speelt momenteel in meerdere landen in Europa. Recent werd in Spanje een boete van 3,1 miljoen euro opgelegd aan de SGAE. Ook in Duitsland loopt een langdurige discussie tussen de Gema en de concertindustrie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in