Macron: ‘Vergelding door Frankrijk bij elke chemische aanval’
Poetin kwam ook naar Frankrijk om een tentoonstelling in Versailles te openen over tsaar Peter de Grote. Foto: EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft een ontmoeting gehad met zijn kersverse ambtgenoot Emmanuel Macron. Op de agenda stonden onder meer de strijd tegen het terrorisme en de conflicten in Syrië en Oekraïne. Beide landen willen ‘ondanks meningsverschillen’ samen de problemen in Syrië aanpakken.

De ontmoeting met Poetin werd door Macron bij aanvang omschreven als ‘een lastig gesprek’. De twee staatshoofden hadden eerder gesprekken gevoerd over diverse thema’s als Syrië, Oekraïne, Libië en Noord-Korea. Volgens Macron bestaan er ‘meningsverschillen’ tussen beiden, maar onvoldoende om niet ‘on speaking terms’ te zijn.

De absolute prioriteit, aldus Macron, is ‘samen het terrorisme bevechten’, in de eerste plaats de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat begint met het opstellen van een ‘gezamenlijke werkgroep’. De samenwerking geldt ook voor Syrië. Over die kwestie maakte de nieuwbakken Franse president duidelijk dat het gebruik van chemische wapens ‘door eender welke partij’ voor Frankrijk een rode lijn is. Bij een chemische aanval zal Frankrijk onmiddellijk riposteren, waarschuwde hij. ‘Elk gebruik van chemische wapens zal leiden tot een vergelding door Frankrijk.’

Frankrijk en Rusland steunen strijdende partijen aan verschillende zijden van het conflict: Moskou steunt het regime van president Bashar al-Assad, terwijl Frankrijk de oppositie steunt. Beide landen gaan er echter wel mee akkoord dat er een noodzaak is om groepen die door de Verenigde Naties als terroristische organisaties worden beschouwd, uit te roeien. Het gaat dan vooral om terreurgroep IS.

Russische inmenging in verkiezingscampagnes

Ook in de kwestie Oekraïne willen de twee landen samenwerken om het vredesakkoord van

Macron: ‘Vergelding door Frankrijk bij elke chemische aanval’
Foto: AFP

Minsk uitgevoerd te krijgen. Voor naleving daarvan ligt vooral Kiev dwars. De Oekraïnegesprekken in het ‘Normandië-formaat’ (Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland) moeten ‘zo snel mogelijk hervat’ worden, vindt Macron.

Minder eensgezindheid was er over de veronderstelde Russische inmenging in verkiezingscampagnes in de Westerse democratieën. Macron vond het aldus terecht dat hij de Russische media RT en Sputnik van zijn verkiezingscampagne had geweerd, want beide ‘zijn propagandazenders’.

Onderzoek naar vervolging homo’s

Poetin vond het dan weer geen probleem dat hij in de aanloop naar de strijd om het Elysée FN-leidster Marine Le Pen in het Kremlin had ontvangen. Die ontmoeting had geen enkele invloed op de stembusgang, aldus de Russische president, die Le Pens ‘opkomen voor nationale identiteiten in Europa’ best wel kan smaken. Ook de aantijgingen van Russische hacking lachte Poetin weg.

Macron hamerde, tot slot, ook op Russische naleving van de rechten van homoseksuelen. Hij baseerde zich daarvoor op verhalen over vervolging van homo’s in de Kaukasische republiek Tsjetsjenië. Poetin, aldus Macron, ‘heeft me verzekerd alle mogelijke initiatieven te hebben genomen om de volledige waarheid over de activiteiten van de plaatselijke overheden (in Grozny, red.) te achterhalen’.

Versailles

De gezamenlijke persconferentie van Macron en Poetin vond plaats in het paleis van Versailles. Dinsdag wordt daar een tentoonstelling geopend over het bezoek van tsaar Peter de Grote aan Frankrijk in 1717. De expo viert de 300ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Parijs en Moskou.

Macron: ‘Vergelding door Frankrijk bij elke chemische aanval’
Foto: REUTERS