Rechtbank beslist: KV Mechelen en Westerlo moeten enorme som aan de staat betalen
Foto: Photo News

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen heeft beslist dat KV Mechelen en Westerlo tussen 2008 en 2012 als vzw ten onrechte geen belastingen hebben betaald op hun tv-inkomsten. KV Mechelen moet daardoor alsnog 900.000 euro ophoesten en Westerlo zelfs 1,4 miljoen euro. Daar komt nog eens 7 procent intrest per verstreken jaar bij, wat de factuur met honderdduizenden euro’s doet oplopen. Beide clubs, vertegenwoordigd door advocaat Michel Maus, vechten de uitspraak uiteraard nog aan.

“Tot het Hof van Beroep in Antwerpen een uitspraak doet, en dat zal zo’n anderhalf jaar duren, moeten de clubs niets betalen”, zegt Maus. “Ik ben wel verrast door de uitspraak ja. De rechtbank negeert gewoon een circulaire van de FOD Financiën (van oktober 2012, nvdr.), die stelt dat de clubs recht hadden op een forfaitaire kostenaftrek van 85 procent. Ze zegt nu dat het maar 15 procent was. En het was in feite de Pro League die de belastingen moet betalen, het is onterecht dat het geld nog bij de clubs wordt gezocht.”

Bizar genoeg besliste de rechtbank van Brugge vandaag dat in het geval van Cercle Brugge die belastingen vernietigd worden. “Daar hebben ze zich gelukkig wél tot de Pro League gericht. Het rare is dat je nu met verschillende uitspraken zit. In dit geval zal de Belgiche staat allicht in beroep gaan. Maar wij gaan voor alle clubs in beroep onze slag proberen thuis te halen.”

De zaak van Zulte Waregem komt later deze maand nog voor in Gent. De andere profclubs sloten in het verleden een deal met de fiscus en ontliepen zo een rechtszaak.