‘Britse geheime dienst negeerde waarschuwingen over Salman Abedi’
Foto: AP

De Britse geheime dienst MI5 gaat onderzoeken of het wel genoeg aandacht heeft besteed aan de informatie die het de voorbije maanden had ontvangen over Salman Abedi, de man die zichzelf vorige week opblies na een concert van Ariana Grande.

De Britse geheime dienst was in het verleden minstens drie keer gewaarschuwd voor Salman Abedi. De inlichtingendienst onderzoekt nu hoe het kon gebeuren dat daarmee niets is gedaan.

De waarschuwingen waren afkomstig van mensen binnen de moslimgemeenschap. Zij wezen verschillende keren op het verdachte en radicale gedrag van Abedi. Abedi stond ook een tijdlang op een lijst van ongeveer 3.000 verdachte personen, maar hij zou de jongste tijd niet meer gevolgd zijn.

Het interne onderzoek moet ook aan het licht brengen wat er al bekend was over de andere verdachten die sinds de aanslag zijn opgepakt. In totaal zitten op dit moment 14 mensen in de cel, onder wie enkele familieleden van Abedi.

‘Geen lone wolf, maar een bekende wolf’

Muddassar Ahmed, voorzitter van de denktank Forum for Change, vraagt zich in een opiniestuk in The Independent af wat de moslimgemeenschap nog meer kon doen. ‘Hij hing zijn zwarte jihadische vlag uit zijn raam in Manchester en was niet meer welkom in de moskee. Zijn imam gaf zijn naam door. Zijn familie gaf zijn naam door. Zijn vrienden gaven zijn naam door. Hij was niet een ‘lone wolf’ hij was een bekende wolf,’ klinkt het.

Volgens de BBC hebben tenminste twee mensen de politie ingelicht over zijn extremistische ideeën. Nadat Abedi tegenover zijn vrienden zou hebben verklaard ‘dat een zelfmoordaanslag best oké is’, belden ze naar een ­antiterreur-hotline.

Mohammed Saeed El-Saeiti, imam bij de Didsbury-moskee, herinnert zich Salman Abedi als een gevaarlijke extremist. ‘Dit is geen verrassing voor mij’, zei hij vorige week aan de krant Daily Telegraph. ‘Na mijn toespraak over IS liet hij me het gezicht van de haat zien.’