UGent krijgt mogelijk vijf vicerectoren
De huidige rector Anne De Paepe Foto: Brecht Van Maele

Er ligt een compromis op tafel over het rectorschap van de UGent. Voor Rik Van de Walle ligt de weg open om Anne De Paepe op te volgen, terwijl zijn uitdager Guido Van Huylenbroeck, net als vier andere professoren, vicerector mag worden. Dat wordt door verschillende bronnen aan De Morgen bevestigd.

Van de Walle en zijn beoogde vicerector Mieke Van Herreweghe bereikten het akkoord, waarin onder meer een transparante bestuurscultuur centraal zou staan, met Van Huylebroeck en Sarah De Saeger.

Traditiegetrouw kent de UGent slechts één vicerector. Als de raad van bestuur, die op 2 juni zou samenkomen, ermee akkoord gaat, kan daar verandering inkomen. Naast Van Herreweghe, Van Huylenbroeck en De Saeger zouden decaan politieke en sociale wetenschappen Herwig Reynaert en professor chemie Isabel Van Driessche vicerector worden.

De UGent kan echter enkel meerdere vicerectoren aanstellen, indien het Vlaams Parlement daarvoor een decreet wijzigt. 'We gaan, als het goed is, naar een Leuvens model', zegt een insider. 'Dit is een model waar beide kandidatenduo’s zich in kunnen vinden en vormt een brede basis voor alle UGent’ers om op voort te werken.'

Naar verluidt stuurde regeringscommissaris Yannick De Clercq al een brief naar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om haar te informeren over het bereikte akkoord.

Op maandag 19 en dinsdag 20 juni vindt opnieuw een stemronde plaats aan de UGent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in