Stel: het weer is goed en u besluit een dagje naar zee te gaan. In urenlang de file trotseren in een hete auto, heeft u geen zin, dus kiest u voor het openbaar vervoer. Dan moet u vandaag al snel twee of zelfs meerdere tickets kopen: een voor de metro van de Brusselse MIVB, een voor de trein van de NMBS en dan nog een voor de bus of de kusttram van De Lijn. Vanaf eind 2018 zullen die allemaal samen op één kaart gegroepeerd kunnen worden.
Tegen dan moet De Lijn volledig overgestapt zijn op een geïntegreerd ticketingsysteem, dat het mogelijk maakt om ook tickets of abonnementen van andere aanbieders van openbaar vervoer op één kaart te verzamelen: de bestaande Mobib-kaart. In de loop van dit en volgend jaar schakelt De Lijn de resterende ticketformules naar de kaart door. Dat heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laten weten aan Vlaams Parlementslid Mathias De Clercq (Open VLD).
Geen eindstation
De implementatie komt niets te vroeg. Ze werd nog door de vorige minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V), opgestart. De afronding was aanvankelijk voorzien in 2014, maar werd vanwege technische problemen meermaals uitgesteld.
Nog geen eindstation
Deze stap is bovendien zeker nog geen eindstation, want de verschillende tickets en abonnementen zullen wel nog apart aangekocht moeten worden. Op termijn moet ook daaraan een einde komen, en moet de reiziger met één ticket of abonnement terechtkunnen bij alle openbaarvervoersmaatschappijen. Zo moet ‘combimobiliteit’ – het combineren van meerdere vervoersvormen – een pak eenvoudiger worden.
In Brussel en in een hele resem buitenlandse steden kan je allang met één kaartje reizen op trein, metro, tram en bus. ‘Wanneer het bij ons zover zal zijn, weten we nog niet’, klinkt het bij minister Weyts. ‘Later dit jaar beginnen proefprojecten in Gent en Antwerpen met één abonnement en geïntegreerde tarieven voor trein en tram. We wachten de resultaten daarvan af.’
Tarieven aanpassen
‘Het is goed dat het einde in zicht is’, zegt Mathias De Clercq. ‘Maar om echt naar een modal shift te gaan, moeten de tarieven op elkaar worden afgestemd. Dat is ook erg belangrijk voor het slagen van het mobiliteitsbudget dat eraan komt. Een pendelaar die met bijvoorbeeld De Lijn, de NMBS en de MIVB reist, mag niet drie keer de volle pot voor zijn ticket betalen.’