G7 uiteen zonder klimaatakkoord
‘Iedereen heeft de VS proberen overtuigen.’ Foto: AFP

De vergadering van de zeven zwaarste economieën ter wereld heeft geen overeenkomst kunnen bereiken over de klimaatuitdaging omdat Donald Trump nog niet kon beslissen of hij zich terugtrok uit het akkoord van Parijs of niet.

De klimaatdiscussie van de G7 staat ‘on hold’. Dat zei de voorzitter, Italiaans premier Paolo Gentiloni, vrijdagavond. De Amerikaanse president Donald Trump zou immers nog steeds niet beslist hebben of hij zijn land wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Nochtans hadden alle andere landen volgens Duits bondskanselier Angela Merkel de VS proberen overtuigen om erachter te blijven staan.

De klimaatovereenkomst van Parijs wordt immers gesteund door de zes andere leden van de G7: Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Ook de Europese Unie heeft een zeg in het overlegorgaan. ‘De VS zal in de loop van de komende dagen en weken een beslissing nemen, die hopelijk positief zal zijn’, aldus de Italiaanse premier.

Terrorisme

De G7 bereikte wel een akkoord over een verklaring rond de strijd tegen terreur. De leiders willen hun inspanningen in de strijd tegen het terrorisme 'verdubbelen'. Onder meer Angela Merkal noemde terrorisme en terreurdreiging een ‘werkelijk globaal gevaar’.

In een gezamenlijke verklaring gaat in het wezen om drie punten. Er komt betere uitwisseling van informatie tussen politiediensten, wat voor Merkel ‘essentieel’ is. Ten tweede dienen de financieringsbronnen van het terrorisme drooggelegd te worden. Om misbruik van het internet voor de verspreding van islamistische en terroristische propaganda te verhinderen, zullen er bovendien verplichtingen komen voor internetbedrijven.

Ook voor het luik over handel wordt gewerkt aan een finale verklaring.