Mikel Landa heeft de 19de etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard van Team Sky was op de slotklim richting Piancavallo de sterkste van een kopgroep van 18. Belangrijker voor de eindzege was echter de moeizame dag van rozetruidrager Tom Dumoulin: de Nederlander liet zich al vroeg in de etappe verrassen door rivalen Nibali en Quintana, die zich na de oorlogsverklaringen van gisteren niet schroomden om volop oorlog te maken. Dumoulin overleefde de putsch tussen hangen en wurgen, maar kwam op de slotklim nóg eens in de problemen en verloor daar zijn roze trui aan Nairo Quintana die nu 38 seconden voorsprong heeft. Ook Nibali en Pinot volgen in het klassement binnen de minuut.

De vijfde en laatste rit met aankomst bergop in deze Giro beloofde alvast vuurwerk, gezien de oorlogsverklaringen van gisteren tussen roze trui Dumoulin, Nibali en Quintana. De Nederlander probeerde voor de start nog de plooien glad te strijken, maar het was maar de vraag of zijn Italiaanse en Colombiaanse uitdagers daar vrede mee zouden nemen.

Meteen na de start ging het al bergop, richting de Passo di Monte Croce Comelico (cat. 3) en daarna al vlug de niet-getacalogeerde Cima Sappada, maar niemand liet zich verrassen. Een aanval van drie vroege vluchters had alle moeite om weg te raken, maar na lang sleuren ontstond dan toch een kopgroep van veertien renners met daarin als grootste naam de Fransman Pierre Rolland en onze landgenoten Dries Devenyns en Jurgen Van den Broeck.

Nibali en Quintana roeren oorlogstrom

In de afdaling richting de Chianzutan (2de cat.) barstte echter plots de pleuris los in het peloton: Bahrein-Merida en Movistar maakten oorlog en trokken het peloton op een lint, leider Tom Dumoulin had zich laten verrassen en verzeilde al snel in een tweede peloton. Sommige media berichtten dat de ploegen van Quintana en Nibali de roze truidrager hadden aangevallen net toen die een plaspauze hield, maar dat bleek niet te kloppen.

Hoe het ook kwam dat Dumoulin zich had laten verrassen: de kloof was een feit, en hij zat met al zijn bondgenoten (Kruiswijk, Mollema) in de verdrukking. Het tempo was plots verschroeiend, en dat had ook zijn gevolgen voor de veertien leiders. Zij werden veel vlugger dan gepland gegrepen door de grote kanonnen. Dat bleek al bij al echter een geluk voor Dumoulin: Jurgen Van den Broeck liet zich uitzakken tot bij de Nederlandse achtervolgers en sleurde de groep met de roze trui samen met Adam Yates terug tot bij zijn uitdagers. De putsch leek mislukt, en de gewapende vrede daalde weer neer over het peloton.

Alles op slotklim

Zes renners maakten van die relatieve rust gebruik om weg te rijden, en werden later vergezeld door twaalf achtervolgers. De voornaamste vluchters: Luis León Sánchez, Rolland, Sebastián Henao en vooral: berggeit Mikel Landa. De kopgroep van 18 reed snel een voorsprong van 10 minuten bij elkaar en mocht zich dus opmaken voor een strijd om de dagzege.

De slotklim naar Piancavallo moest dus zowel over de dagzege als de strijd om het roos beslissen: 15,5 kilometer aan een gemiddelde van 7,3 procent. Na wat schermutselingen op de eerste klimhectometers ging Rui Costa alleen op zoek naar de zege, maar Landa liet niet begaan. De Spanjaard ging in de achtervolging, greep de Portugees snel terug en liet hem al vlug ter plaatse.

Dumoulin weer in verdrukking

In het peloton viel echter groter nieuws te rapen: roze trui Dumoulin had alle moeite om het tempo van zijn rivalen bij te houden, Movistar en Bahrein-Merida schroomden zich logischerwijze niet om het tempo meteen op te voeren om de Nederlander dood te nijpen. Op 14 kilometer van de meet moest Dumoulin zelfs even een gaatje laten, maar tussen hangen en wurgen hield hij toch voeling met de elitegroep. Op de steilste kilometers halverwege de klim (tot 14% stijgingspercentage) moest Dumoulin dan toch lossen, maar met hulp van zijn sterke ploegmaat Simon Geschke beperkte hij nog even de schade.

Bovendien kwam ook Nibali even in ademnood en had ook Quintana niet de jus in de benen om de genadeklap toe te dienen. Dat gaf tweede violen als Zakarin en Pinot de kans om aan te vallen. De Fransman maakte een betere indruk dan de drie voor hem in het algemeen klassement, en opende zelfs de jacht op de podiumplaats van Nibali, die plots zélf in de verdrukking zat. Dumoulin gaf onder druk van het aanvalsgeweld van Pinot intussen toch weer meter na meter prijs op de elitegroep, met daarin enkel nog Quintana, Nibali, Pozzovivo, Zakarin, Jungels, Yates en Mollema.

Roze trui verandert van schouders

Op de top pakte Mikel Landa ondertussen soeverein de dagzege, eerste achtervolgers Rolland en Rui Costa kwamen niet meer in de buurt van de Spanjaard. Landa, die de afgelopen week twee keer tweede en een keer derde werd, mocht zo toch eens vieren. Rui Costa werd voor de derde keer in deze Giro tweede.

Zeven minuten later konden we ook de schade opmeten in het algemeen klassement: Pinot moest vrede nemen met een handvol seconden voorsprong op Quintana en Nibali, die in de slotkilometers tóch nog eens aanzetten en de kloof op Dumoulin zo nog wat vergrootten. De Nederlander werd finaal pas 22ste en bekocht zijn inzinking op de slotklim dus met het verlies van de roze trui aan Quintana, al kon hij zich troostten met de gedachte dat hij in de stand nog vijf seconden overhoudt op Nibali.

In het klassement volgt Dumoulin nu op 38 seconden van nieuwe leider Quintana, Nibali op 43 seconden en Pinot op 53 seconden. Morgen wacht de laatste bergetappe, zondag zal de tijdrit ongetwijfeld beslissen over winst en verlies.

Top 10:

1  Mikel Landa Team (Sky) 4:53:00
2  Rui Costa (UAE Team Emirates) +1:49
3  Pierre Rolland (Cannondale) +1:54
4  Pello Bilbao (Astana) +2:12
5  Sebastián Henao (Team Sky) +3:06
6  Evgeniy Shalunov (Gazprom) +3:51
7  Luis León Sánchez (Astana)
8  Matteo Busato (Wilier Triestina) +5:05
9  Lorenzo Rota (Bardiani Valvole)
10  Ilia Koshevoy (Wilier Triestina) +6:44

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Algemeen klassement:

1. Quintana in 85u02'40"
2. Dumoulin +38"
3. Nibali +43"
4. Pinot +53"
5. Zakarin +1'21"