Vlaanderen kondigt waarschuwingsfase warmteactieplan af
Foto: Photo News

Het komende weekend en maandag wordt zeer warm weer voorspeld. Daarom geldt vanaf zaterdag 27 mei tot en met voorlopig maandag 29 mei de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan.

Het Vlaams warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase. De waakzaamheidsfase loopt elk jaar van 15 mei tot 30 september. Intermediairs (bijvoorbeeld thuiszorgdiensten, huisartsen en kinderopvang, red.) krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en eventuele acties voor te voorbereiden. Een waarschuwingsfase start enkele dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwing uit naar een lijst van organisaties. Zij weten zo dat het erg warm zal worden, waardoor ze gepaste maatregelen kunnen treffen.

De eerste waarschuwingsfase van dit jaar gaat in op zaterdag 27 mei en loopt alvast tot en met maandag 29 mei, maar kan naargelang de weersvoorspellingen uiteraard verlengd worden. Niet alleen voor de intermediairs, maar voor iedereen geldt dit weekend alvast het advies: draag zorg voor anderen, drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden.

Op de website warmedagen.be staan tips en aanbevelingen verzameld over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. Er is vooral aandacht voor kinderen en oudere mensen, die extra gevoelig zijn voor de warmte. Voor intermediairs is er ook een toolkit met ideeën voor lokale acties.