Brandfase rood in Antwerpen
De Kalmthoutse Heide. Foto: evdw

In brandgevoelige natuurgebieden in de provincie Antwerpen is sinds vrijdagmiddag brandfase rood van kracht. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De toegang tot gebieden als de Kalmthoutse Heide wordt afgeraden omdat er acuut brandgevaar is. In Limburg blijft voorlopig brandfase oranje aangehouden.

De brandgevoelige gebieden waarop de maatregel betrekking heeft, zijn de Kalmthoutse Heide, De Merode, Tielenheide, Eksterheide in Beerse en Most-Keiheuvel in Balen. Net als bij brandfase oranje zijn de beheerders en de brandweer er extra waakzaam.

Bij het uitbreken van brand, rukt de brandweer tijdens fase rood sowieso versterkt uit, met extra materieel en mankracht. De brandtorens op de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden overdag bemand.

De maatregel komt er omwille van de aanhoudende droogte. ANB roept ook op om kinderen niet zonder toezicht te laten in de natuurgebieden en om er zeker niet te roken.

Oranje

Het is ook erg droog in de Limburgse natuurgebieden, en het Agentschap Natuur en Bos heeft daarom de brandfase oranje in werking gesteld. Het agentschap waarschuwt om extra voorzichtig te zijn zolang fase oranje geldt

De brandfase oranje heeft betrekking op 67 natuurgebieden in Limburg. Onder meer in Bosland, het natuurgebied tussen Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt, in het Nationaal Park Hoge Kempen en in de mijnterrils van Beringen en Heusden-Zolder moeten de bezoekers extra waakzaam zijn.

De volledige lijst van natuurgebieden waar de fase oranje geldt, vindt u hier terug.