Planeet Jupiter lijkt anders ineen te zitten dan gedacht
De planeet Jupiter. Foto: REUTERS

De reuzenplaneet Jupiter lijkt anders in elkaar te zitten dan aanvankelijk gedacht. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Juno-missie, die verschenen is in de wetenschappelijke vakbladen Science en Geophysical Research Letters.

Op 27 augustus 2016 maakte de ruimtesonde Juno een eerste scheervlucht langs Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. Sindsdien gebeurde dit nog vijf keer, en er staan nog zeven gepland. Het doel is om meer te weten te komen over de atmosfeer, het magnetische veld en het inwendige van Jupiter.

De eerste resultaten dateren van de eerste omloop.

Anders dan sondes die Jupiter eerder hebben verkend, volgt de in augustus 2011 gelanceerde Juno een baan over beide polen van de planeet. De daarbij gemaakte opnames tonen een chaotisch tafereel van heldere ovale structuren: cyclonen met een diameter tot 1400 kilometer. Van de karakteristieke bandenstructuur die de Jupiteratmosfeer op lagere breedten laat zien is rond de polen niets meer terug te vinden.

Thermisch onderzoek van de atmosfeer leerde dat rond de evenaar ammoniak uit de diepte opwelt. Dat duidt op een weersysteem dat wij ook op Aarde kennen: de circulaties waarbij warme lucht bij de evenaar opstijgt en vervolgens richting Noord- en Zuidpool stroomt.

Wat zich in het hart van Jupiter afspeelt is echter nog steeds onduidelijk.

Voorts is het magnetisch veld rond Jupiter veel sterker dan verwacht: tien keer zoveel als het magnetisch veld rondom de Aarde. Onderzoek van de hele magnetosfeer leert dat de reuzenplaneet een heel andere wisselwerking met zijn omgeving heeft dan onze planeet.