Niels Van Zandweghe plaatst zich overtuigend voor halve finales EK roeien
Foto: Photo News

Niels Van Zandweghe heeft zich vrijdag gekwalificeerd voor de halve finales in de lichtgewicht skiff op het EK roeien in het Tsjechische Racice. De Bruggeling, vorig jaar wereldkampioen bij de min 23-jarigen, won zijn voorwedstrijd.

Van Zandweghe moest zich bij de top twee roeien. Met concurrenten als de Fransman Stany Delayre, wereldkampioen 2015 in de lichte dubbeltwee, de Slovaak Rajko Hrvat, vierde in de lichte skiff op het WK 2016, en de Pool Artur Mikolajczewski, olympisch finalist in Rio, leek een ticket voor de A-finale een heel zware opgave voor de West-Vlaming.

Na 500m zetten de Pool en de Fransman de toon. Halfweg nam de Pool de leiding over, want die zag het Belgisch gevaar (Van Zandweghe had hem eerder deze maand op de Wereldbeker in Belgrado het brons afgesnoept) op zich afstormen. Van Zandweghe gleed het 1000m punt met een achterstand van minder dan drie seconden voorbij. In de laatste 500m snelde hij eerst de moegestreden Pool Mikolajczewski voorbij en in de slotmeter moest ook Delayre zich bij het meesterschap van de Belgische lichtgewichtkampioen neerleggen.

De Bruggeling klokte ook nog de derde snelste tijd en dat is zowel voor de halve finale als voor de medaillestrijd een veelbelovend resultaat.