Douane onderschept 90 miljoen sigaretten in Antwerpse haven
Themabeeld. Foto: Photo News

De Antwerpse douane heeft het grootste aantal sigaretten ooit in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat meldt de FOD Financiën. Maar liefst 89.698.760 stuks illegale sigaretten werden vorige week opgemerkt.

De sigaretten zaten in acht containers die uit Port Said (Egypte) kwamen. Ze waren bestemd voor een Nederlandse firma. Het gaat om zogenaamde ‘Cheap Whites’. Dat zijn sigaretten van merken die in België niet geregistreerd zijn, zoals ‘Jin Ling’, ‘President Gold’, ‘Em@il Red’ en ‘Em@il Blue’.

De sigaretten zijn smokkelwaar, omdat de ‘Cheap Whites’ niet geregistreerde merken zijn. Deze sigaretten mogen dus niet verkocht worden op de Europese markt. ‘Voor de Belgische douane in de haven van Antwerpen is dit de grootste vangst ooit’, vertelt Francis Adyns van de FOD Financiën.

De namaakwetgeving is niet van toepassing, omdat het gaat over niet in België geregistreerde merken. Sinds 2014 zijn in België bijna uitsluitend nog zulke ‘Cheap White’ sigaretten, al dan niet nagemaakt, in beslag genomen.

Samenwerking

De douane deed de vangst door samenwerking met de Franse douanediensten en OLAF, het Europees bureau voor Fraudebestrijding. ‘Ik wil alle betrokken diensten, en de Belgische douane in het bijzonder, feliciteren met deze recordvangst’, zegt Johan Van Overtveldt, minister van Financiën. ‘De strijd tegen illegale producten en fraude staat hoog op de agenda en dat zien we ook in de geboekte resultaten.’