Vlaanderen leent voor huizen en scholen
Het geld is onder meer bestemd voor scholenbouw. Foto: Photo News

Institutionele beleggers hebben de Vlaamse overheid 1,25 miljard euro geleend. De rente was laag, maar hoger dan de federale overheid moet betalen.

Het geld is bedoeld om scholen- en woningbouw mee te bekostigen, via instellingen als het Vlaams Woningfonds en Scholen van Morgen. Het ging om twee obligaties die woensdag werden geplaatst op de internationale financiële markten. Er werd 1 miljard geleend op 25 jaar tegen 1,875 procent, en 250 miljoen die over 9,5 jaar moet worden terugbetaald. De rente daarop was 0,375 procent.

Vlaanderen had reclame gemaakt voor de leningen bij beleggers in Zürich, München, Wenen, Düsseldorf, Keulen, Franfurt, Oslo, Kopenhagen, Parijs en Brussel. Uiteindelijk tekenden tientallen instellingen uit meer dan tien landen in.

De rente ligt iets hoger dan die van de overheidsobligaties die de Belgische staat uitschrijft, de zogenaamde OLO’s. Maar anderzijds is de rente lager dan wat de desbetreffende instellingen vroeger moesten betalen, toen ze zelfstandig de markt opgingen met een waarborg van de Vlaamse overheid. Doordat de Vlaamse overheid nu zelf leent, wordt een besparing van 2,1 miljoen euro gerealiseerd, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD).

‘Naarmate we meer uitgiftes doen, wordt de besparing steeds groter. We zijn daarom van plan ook de volgende jaren een aantal instellingen rechtstreeks te financieren. Zoals bijvoorbeeld de NV BAM, voor de bouw van de Oosterweelverbinding’, aldus de minister.