Ook Nederland heeft nu een twitterende boom
De twitterboom van de Gentse universiteit Foto: Ugent

Op de campus van de universiteit van het Nederlandse Wageningen staat nu ook een boom die regelmatig tweets zal duren. De boom maakt deel uit van Treewatch, een netwerk van twitterende bomen.

De 30-jarige populier op de campus van de universiteit is uitgerust met allerlei apparatuur die meet of de boom goed groeit en voldoende water heeft. De resultaten van die metingen worden gedeeld via Twitter en geven wetenschappers een duidelijk beeld van welke bomen het moeilijk hebben met de klimaatverandering.

Het concept van de twittering tree is ontwikkeld door prof. Kathy Steppe en Jonas Von der Crone van de Universiteit Gent. De onderzoekers hebben beslist om de gegevens ook te delen via Twitter om op die manier bewustzijn bij het publiek te creëren over de interactie tussen bomen en hun omgeving.

In ons land zijn op dit moment al drie bomen aan het twitteren: een eik, een esdoorn en een beuk. Ook een grove den in Duitsland verstuurt al tweets. Binnenkort wordt het netwerk ook uitgebreid met een lariks in Zwitserland en grove dennen in Spanje.

Meer info op www.treewatch.net