Bellot geeft alle fietsers groen licht op kruispunten

Binnenkort kunnen fietsers op sommige kruispunten allemaal groen licht krijgen, en zullen ze dus tegelijk kunnen oversteken. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gaat het ‘Alle Fietsers Tegelijk Groen (AFTG)'-principe opnemen in de vernieuwde wegcode, zo antwoordde hij op een parlementaire vraag van Kamerlid Jef Van den Bergh.

Het AFTG-principe betekent dat alle fietsers en voetgangers uit alle richtingen tegelijkertijd groen licht krijgen, terwijl de automobilisten op het rode licht wachten. Zo wordt contact tussen zwakke weggebruikers en gemotoriseerd verkeer vermeden, en worden ook ongevallen vermeden.

Ook dodehoekongevallen worden op die manier vermeden. 'Bij een vijfde van alle dodehoekongevallen valt er een dodelijk slachtoffer. Deze maatregel biedt hier dus een oplossing', aldus Van den Bergh.

Het principe zal toepasbaar zijn op kruispunten met driekleurige verkeerslichten. Een aangepast icoon op het verkeerslicht, waarbij het verlichte fietssilhouet omringd wordt door pijltjes, moet de situatie aan fietsers en voetgangers duidelijk maken.

Tegen eind 2018 wil Bellot de vernieuwde wegcode klaar hebben voor publicatie.