Van Garderen veegt nul van tafel in een grote ronde: “Ik koester deze zege”
Foto: Photo News

Tejay van Garderen reisde met klassementsambities af naar de Giro, maar al vroeg moest hij die opbergen na enkele slechte dagen. De Amerikaan veranderde dan maar het geweer van schouder en koos zowel woensdag als donderdag voor de aanval. Met succes in Ortisei, daar sprintte hij naar de zege. “Ik liet het hoofd niet hangen.”

Lees hier het verslag van de 18e etappe in de Giro!

Van Garderen werd vijfde in de Tour van 2012 en 2014. Sindsdien mikt hij telkens hoog, maar zowel in 2015 (opgave in de Tour) als vorig jaar (29ste in het eindklassement) presteerde hij onder de verwachtingen. Dit jaar besloot zijn team BMC om hem dan maar voor het eerst ooit naar de Giro te sturen.

Ook hier moest hij snel vaststellen dat een goed klassement geen optie bleek. Dus beloofde hij om voor een ritzege te gaan. “Ik kwam met klassementsambities naar hier”, zei hij na afloop, duidelijk geëmotioneerd door de zege, “al snel draaide dat niet uit zoals het moest. Ik voelde me niet opperbest in het begin van deze Giro. Ik liet het hoofd evenwel niet hangen. Wielrennen bestaat uit hoogte-en laagtepunten, dit is zeker een hoogtepunt. Deze overwinning koester ik, het is mijn eerste ooit in een Grote Ronde.”

Het is na Silvan Dillier de tweede ritzege voor BMC in de Giro. “Dit is heel fijn voor de ploeg ook”, zei hij nog, “Het is ook fijn om net hier te winnen. Ik kom hier vaak op trainingskamp, ken hier elke centimeter, het voelt bijna als thuis en dat je net hier dan die zege meegraait doet dat nog een tikkeltje extra deugd.”

In de sprint met Mikel Landa voelde hij zich niet zegezeker. “Niet alleen in de sprint. Mikel is echt een sterk klimmer, snel ook aan de meet met een eindschot en pas toen ik over de finish sprintte, was ik zeker van die zege.”

Van Garderen veegt nul van tafel in een grote ronde: “Ik koester deze zege”
Foto: AP