De Amerikaanse president Trump heeft in zijn toespraak bij de opening van het Navo-hoofdkwartier geëist dat de overige lidstaten meer bijdragen. ‘De afgesproken bijdrage van 2 procent is het absolute minimum’, gaf hij aan.

Trump begon zijn speech met een moment van stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Hij noemde de daders opnieuw ‘losers’.

Daarna had hij meteen een sneer in petto voor de aanwezige staatshoofden. Hij wees erop dat de VS de voorbije acht jaar meer betaald hebben voor defensie ‘dan alle andere Navo-leden samen’.

Daarbij wees hij naar de eerdere afspraken om minstens 2 procent bij te dragen. ‘23 van de 28 lidstaten betalen nog steeds niet wat ze zouden moeten betalen voor defensie’, aldus Trump. ‘Dit is oneerlijk tegenover de Amerikaanse belastingbetalers’.

Als alle landen systematisch 2 procent hadden uitgegeven aan defensie, dan zou dat volgens Trump betekenen dat er 119 miljard dollar extra beschikbaar was. Maar zelfs een uitgave ter hoogte van 2 procent is volgens Trump nog onvoldoende om de troepen te moderniseren. Een inhaalbeweging is nodig om de bestaande dreiging het hoofd te bieden. 'Als alle landen hun bijdrage zouden betalen, dan zou de Navo nog sterker zijn dan nu'.

De boodschap is niet nieuw, maar de setting gaf ze niettemin een bijzondere weerklank en zelfs de indruk van een publieke bolwassing. Alle staats- en regeringsleiders van de 27 andere bondgenoten, inclusief koning Filip, stonden immers mooi opgesteld naast Trump. Bedoeling was immers dat de Amerikaanse president een woordje zou plaatsen bij de onthulling van een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van 9/11, zoals Duits bondskanselier Angela Merkel dat net voordien had gedaan met een stukje Berlijnse muur.
Over het nieuwe hoofdkwartier was Trump echter kort: ‘Ik zal maar niet vragen hoeveel het gekost heeft. Maar het is in elk geval mooi’.