Eerste minister Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron beklemtoonden, tijdens een perspunt voor hun ontmoeting omstreeks 11.30 uur op het Egmontpaleis, het belang van een nieuw elan voor Europa.

‘We staan voor een unieke kans om te handelen en beslissingen te nemen voor het Europees project’, aldus Michel. Macron volgde hem daarin. ‘Europa verder beheren zal onvoldoende zijn’, klonk het.

De premier en de president verwezen ook naar de uitstekende bilaterale banden tussen België en Frankrijk. ‘We hebben een gedeelde geschiedenis, we hebben dezelfde dromen en dus hebben we een gemeenschappelijke toekomst’, aldus Macron.

Voor Michel was het de eerste keer dat hij Macron ontmoette als president. In maart, nog voor de Franse presidentsverkiezingen, hadden de twee elkaar informeel gezien in Brussel.

De prioriteiten die de twee zien voor Europa overlapten grotendeels. Michel ziet er drie: economische ontwikkeling, migratie en de strijd tegen terrorisme en voor de waarden van de Verlichting. Macron noemde dan weer de economische groei en bescherming. Met bescherming doelde hij onder meer op bescherming voor dat deel van de bevolking dat zich niet langer beschermd voelt door het establishment, maar ook de bescherming voor de terreurdreiging.

Ze zien daarin een belangrijke taak weggelegd voor ‘onze generatie’ - Michel is 41, Macron is er 39.

De ontmoeting duurde een dik halfuur. Macron trok daarna naar de Amerikaanse ambassade, waar hij een lunchafspraak had met de Amerikaanse president Donald Trump.