De Amerikaanse president Donald Trump en zijn gevolg zijn vandaag/donderdag de hele dag druk in de weer met diplomatieke contacten op het allerhoogste niveau. De voormiddag staat volledig in het teken van ontmoetingen met de hoogste leiders van de EU, in de namiddag woont de president een bijeenkomst van de Navo bij. Voor echtgenote Melania is een apart programma voorzien.

Donderdag wordt voor Donald Trump de drukste dag van zijn tweedaagse bezoek aan ons land. In de voormiddag staat er een werkvergadering met premier Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron op het programma. Daarna gaat het naar het Europagebouw voor een ontmoeting met de voorzitters van de Europese Commissie en het Parlement Jean-Claude Juncker en Antonio Tajani, de Europese president Donald Tusk en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Federica Mogherini. Trump en Macron zonderen zich daarna af op de Amerikaanse ambassade voor een werklunch.

Navo-top

De Navo-top vindt in de namiddag plaats. Trump huldigt er samen met 28 andere staatshoofden en regeringsleiders het nieuwe hoofdkwartier in Haren officieel in. De wereldleiders zullen er naar verwachting ook een hartig woordje spreken over de toekomst van het militaire bondgenootschap: Trump liet al meerdere keren verstaan dat de Europese lidstaten hun financiële bijdrage aan de Navo moeten opdrijven, omdat de Amerikanen niet langer bereid zijn de hoofdmoot van de rekeningen te betalen.

First lady

Voor first lady Melania, en de vele andere meegereisde partners van wereldleiders, is een apart programma voorzien. Zo bezoekt Melania ‘s morgens een kinderziekenhuis in Brussel, waarna ze samen met de andere first ladies een rondleiding krijgt in een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

Vertrek

Trump en zijn gevolg verlaten ons land donderdagavond rond 21 uur vanop de luchthaven in Melsbroek, voor een korte vlucht naar het Italiaanse Sicilië. Daar woont de president vrijdag een ontmoeting van de G7 bij.

De politie raadt automobilisten aan om zoveel mogelijk weg te blijven uit de hoofdstad en gebruik te maken van het openbaar vervoer. De omgeving van de Navo wordt volledig verkeersvrij gemaakt, net als de buurt rond het Schumanplein, het Paleizenplein en de Waterloolaan. Daarnaast wordt ook een stuk van de Kleine Ring, tussen het Louizaplein en de Naamsepoort, bovengronds afgesloten. De Wetstraat, de Belliardstraat en de Hertogstraat zijn doorheen de dag mogelijk urenlang dicht voor het verkeer.

De metro en treinen rijden volgens de politie normaal, bepaalde buslijnen kunnen wel worden omgeleid. Wie zich toch met de wagen in Brussel waagt, kan terecht op de Twitterpagina van de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene (@zpz_polbru) voor real-time verkeersinformatie.