Londen ‘woedend’ over perslekken in het buitenland
Foto: Photo News

De Britse autoriteiten zijn ‘woedend’ na informatielekken over de aanslag in Manchester in de Amerikaanse media, klinkt het woensdag bij een overheidsbron. De overdracht van geheime informatie tussen beide landen zou zijn stilgelegd.

‘Wij zijn woedend. Dit is volstrekt onaanvaardbaar’, aldus de bron. ‘De gelekte beelden zullen een bron van stress zijn voor de slachtoffers, hun families en het publiek. Dit probleem werd aangekaart door de Britse autoriteiten bij hun Amerikaanse collega’s, op alle relevante niveaus’, klonk het.

Eerder had de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, al haar ergernis uitgedrukt. ‘De Britse politie heeft duidelijk gezegd dat ze de informatiestroom wil controleren, om de operationele integriteit van het onderzoek te beschermen’, zei ze op de BBC. ‘Het wordt dus irritant dat informatie via andere bronnen naar buiten komt, en ik heb heel duidelijk gemaakt aan onze vrienden dat dit niet meer mag gebeuren’, voegde ze eraan toe.

Amerikaanse inlichtingsdienst

Woensdag publiceerde The New York Times acht exclusieve foto’s met verschillende onderdelen van de bom die de vermoedelijke dader Salman Abedi maandagavond gebruikte. De foto’s kwamen van Britse onderzoekers, die ze doorgaven aan hun Amerikaanse collega’s. Volgens de Britse regering lekten zij de foto’s naar de pers.

 

 

Volgens de Britse antiterreurdiensten zijn de lekken ‘destabiliserend’ voor het onderzoek. Een woordvoerder benadrukte het belang van contacten en samenwerking met buitenlandse diensten. ‘Maar als het vertrouwen geschonden wordt, destabiliseert dat de relaties, en ondermijnt dat het onderzoek en het vertrouwen van de slachtoffers, de getuigen en hun families’, klonk het. ‘De schade is nog groter als het gaat om een ongeoorloofde bekendmaking van mogelijk bewijsmateriaal in een groot antiterreuronderzoek’, werd eraan toegevoegd.