De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woensdagavond zonder al te veel problemen aangekomen in Brussel voor de Navo-top van donderdag. Later op de avond kwam ook de Canadese premier Justin Trudeau aan in onze hoofdstad.

Turks president Recep Tayyip Erdogan werd omstreeks 18 uur in Brussel verwacht, maar hij liet enkele uren op zich wachten. Een honderdtal aanhangers troepte intussen samen, ondanks het samenscholingsverbod dat Brussel, Sint-Gillis en Elsene hadden ingesteld. Omstreeks 20 uur liet de politie evenwel begaan.

Demonstranten met vlaggen van Turkije en een beeltenis van de president kwamen vervolgens samen op het Stefaniaplein. Daar scandeerden ze verschillende leuzen. De veiligheidsmensen van Erdogan riepen de bijeengekomen menigte op tot stilte, maar af en toe kwam de menigte toch tot leven.

Om 20.45 uur arriveerde president Erdogan aan het Wiltcher’s hotel. Na kort de pers gegroet te hebben, verdwenen hij en zijn vrouw naar binnen. Daar wachtte een diner met 400 genodigden.

Trudeau

En ook de Canadese premier Justin Trudeau is intussen in ons land. Rond half elf ’s avonds landde hij op de luchthaven van Melsbroek, waar premier Charles Michel hem stond op te wachten.

‘Warm welkom aan een vriend. België en Canada zijn bevriende landen en delen gemeenschappelijke waarden van vrijheid en democratie’, tweette de premier om iets na halfelf.

Donderdag zullen Trudeau en Erdogan, net als de Amerikaanse president Donald Trump, deelnemen aan een vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de Navo. Het nieuwe Navo-gebouw in Evere wordt ook officieel geopend.