Er namen volgens de politie ongeveer 9.000 mensen deel aan de protestmars tegen Donald Trump in Brussel. De organisatoren hebben het over 12.000 aanwezigen.

De ‘Trump not Welcome’-mars kwam er op initiatief van enkele studenten uit Gent en Brussel, maar groeide al snel uit tot een grootschalige betoging met de steun van meer dan zeventig middenveldorganisaties, waaronder verschillende vakbonden, milieuorganisatie Greenpeace, de Vrouwenraad en Hart boven Hard.

Er namen ongeveer 9.000 mensen deel aan de protestmars. In een eerste telling had de politie nog melding gemaakt van 6.000 aanwezigen, maar dat aantal is nu bijgesteld. De organisatoren maken melding van 12.000 betogers.

Lees verder onder de video.

Ook onze redactrice liep mee met de betogers. ‘Er is veel volk, maar moeilijk te zeggen hoeveel precies.' Het is een kleurrijke groep, en velen draaien zogenaamde ‘pussy hats’. Er blijken veel jongeren te zijn, ‘met blikjes bier. Hier heerst bijna een festivalsfeer. Er is ook een delegatie van anti-fascistische vereniging, in het zwart met bommetjes, maar voorlopig verloopt alles rustig.’

De betoging stapte naar het station Brussel-Noord en werd rond 22u afgesloten na enkele toespraken en concerten.

Een man die door de politie werd gearresteerd aan het einde van de protestmars is weer vrijgelaten. 'Hij verstoorde de openbare orde een beetje', aldus de woordvoerder van de politiezone Brussel hoofdstad-Elsene. 'Omdat hij daarna een identiteitscontrole weigerde, werd hij meegenomen naar het politiecommissariaat. Na onderzoek werd hij in de avond weer vrijgelaten.' Buiten de arrestatie waren er geen incidenten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig