Saboteerde Homans kredietaanvraag Apache?
Liesbeth Homans (N-VA) Foto: BART DEWAELE

Volgens Apache kelderde minister Liesbeth Homans (N-VA) eigenhandig een kredietaanvraag door de nieuwssite. ‘Een compleet van de pot gerukte insinuatie,’ reageert de minister.

Het verhaal staat vandaag in Knack en op de site van Apache zelf. De nieuwssite had een kredietaanvraag lopende bij Trividend, een participatiemaatschappij die risicokapitaal verschaft aan ‘sociale en maatschappelijk bewogen ondernemingen en ondernemers’. Hoofdaandeelhouder van Trividend is de Vlaamse overheid. Het dossier van Apache zou besproken worden door het investeringscomité op 12 mei. ‘We kregen te horen dat het wel goed zou komen. De vraag was alleen hoe hoog het toegestane krediet zou zijn, 100.000 of 150.000 euro,’ zo vertelt hoofdredacteur Karl van den Broeck aan De Standaard.

Het volgende telefoontje dat hij kreeg, was evenwel om te melden dat het dossier door de raad van bestuur van tafel was geveegd, nog voor het kon besproken worden door het investeringscomité. Pieter De Cuyper, die raadgever is bij Vlaams minister Homans en de Vlaamse overheid vertegenwoordigt in de raad, hield het dossier tegen omdat steun aan Apache niet zou rijmen met de missie van Trividend. Aan Knack bevestigt De Cuyper zijn reserves. ‘Tewerkstelling binnen de sociale economie creëren: dat is de finaliteit van Trividend. Daar valt een een nieuwssite niet onder.’ De Cuyper ontkent dat hij daarbij de marsorders van Homans zou gevolgd hebben.

Voor Apache was het verhaal op dat moment voorbij. Bronnen bevestigen aan De Standaard dat niemand met De Cuyper in discussie ging. ‘Als een hoofdaandeelhouder zijn veto stelt, dan heeft het geen zin meer.’ Het zou ook de eerste keer zijn dat de Vlaamse overheid op die manier voor een dossier gaat liggen. ‘Als dat gebeurd zou zijn om politieke redenen, dan is dat erg zorgwekkend.’

‘Monddood maken’

Van den Broeck noemt de hele toestand ‘wraakroepend’. Het is geen geheim dat het al eerder botste tussen Apache en N-VA. Vooral een reeks artikelen over de verkoop en bouwvergunning voor de Lins Tower in Antwerpen, hebben kwaad bloed gezet. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde Apache ooit een ‘lasterlijk medium’ en zijn vroegere kabinetschef, Joeri Dillen, dagvaardt Apache voor 100.000 euro. Van den Broeck vreest dan ook een politieke afrekening.

‘Cuypers gebruikte een drogreden om ons dossier te kelderen. Trividend steunt duidelijk coöperatieven die niet direct sociale tewerkstelling voorzien. Dat kan je zien op hun site. Trividend heeft ons nota bene zelf benaderd toen we op zoek gingen naar investeerders.’ Van den Broeck spreekt van een ‘bewuste strategie’ om Apache monddood te maken. ‘Ik ben geen tafelspringer maar dit is een gevaarlijk precedent, ook voor andere organisaties. Het gaat hier zelfs niet om een subsidie, louter een lening.’

‘Gratuit’

Homans zelf weerlegt de volgens haar ‘gratuite beweringen’ van Apache. ‘Binnen mijn bevoegdheid sociale economie zet ik de middelen maximaal in op sociale tewerkstelling, in het bijzonder voor mensen die op de arbeidsmarkt moeilijker aan de bak geraken, en dat is niet meer dan logisch,’ zo laat ze weten in een schriftelijke reactie. ‘Daarom wordt in de verschillende beleidsinstrumenten binnen sociale economie zoals leningen of premies voor managementadvies de focus gelegd op sociale ondernemingen die zich op sociale tewerkstelling toeleggen. Aangezien Apache zich niet toelegt op sociale tewerkstelling, past dit dossier dan ook niet binnen het instrumentarium voor sociale economie. Dit heeft ook niets te maken met het al of niet belang hechten aan (onderzoeks)journalistiek, hetgeen overigens niet tot de bevoegdheden van de minister van Sociale Economie behoort.’

‘De insinuatie van een politieke afrekening is compleet van de pot gerukt en gratuite,’ zo besluit de minister, ‘ik heb helemaal geen verborgen agenda. Mijn enige, en open, agenda is om de middelen voor sociale economie in te zetten voor de doelgroep die het nodig heeft’.