Drie dagen na de aanslag in Manchester blijven de zenuwen gespannen in Manchester. De politie en het leger rukten donderdagmiddag massaal uit naar een school in Linby Street in deelgemeente Hulme. Daar werd een verdacht pakket aangetroffen dat uiteindelijk onschuldig bleek te zijn. Getuigen zagen hoe een man afgevoerd werd.

Dondermiddag brak er even paniek uit aan een school in Linby Street in deelgemeente Hulme  De politie en het leger kwamen zwaar gewapend ter plaatse en stelden meteen een perimeter in. Geïnteresseerden werd gevraagd om op een afstand te blijven en dekking te zoeken.

Aanleiding was een verdacht pakket dat na analyse door de ontmijningsdienst onschuldig bleek te zijn. De rust keerde er evenwel niet onmiddellijk terug. Getuigen zagen hoe een man nogal hardhandig meegenomen werd door de agenten..

Zenuwen

De heisa bewijst nog maar eens dat Manchester onder hoogspanning staat. Na de aanslag van maandag is de politie begonnen aan een reeks huiszoekingen, waarbij op dit moment al negen arrestaties verricht zijn. Het is nog niet duidelijk of het incident aan de school in Hulme iets te maken heeft met de aanslag van maandag.

'Donderdagmorgen hebben we een huiszoeking verricht in de wijk Moss Side, waarbij een gecontroleerde explosie plaatsvond', deelde de politie rond halfvier Belgische tijd op Twitter mee.

Wat later werd meegedeeld dat de vrouw die woensdagavond werd gearresteerd in het noorden van Manchester, weer werd vrijgelaten. “Nieuwe update: de vrouw die in Blackley gearresteerd werd in verband met de aanslag in de Manchester Arena werd vrijgelaten zonder aanklacht.”

'Nauw vevlochten wereld'

De dader, Salman Abedi, is vier dagen voor de aanslag van Düsseldorf naar de Britse stad gevlogen. Dit is bevestigd in Berlijnse veiligheidskringen. Later werd meegedeeld dat het enkel om een overstap in Düsseldorf zou gaan.

De man reisde in 2015 al van Frankfurt am Main naar Groot-Brittannië. Blijkbaar volgde hij eerder een paramilitaire opleiding in Syrië, zo deelde Scotland Yard aan de Duitse federale recherche BKA (Bundeskriminalamt) mee.

'Het is een nauw vervlochten wereld', zei een deskundige van BKA aan het Duitse blad Focus eerder vandaag nog. 'We moeten uitzoeken of Abedi in Syrië mensen leerde kennen die hij nu in Noordrijn-Westfalen of Hessen ontmoette.' 

Nieuwe arrestaties

De Britse politie heeft donderdag nog twee mannen gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de aanslag. Daardoor worden nu acht mannen vastgehouden voor verhoor.

Een van de gearessteerden werd opgepakt tijdens een huiszoeking in buitenwijk Withington, de andere in Manchester.
In de nacht van woensdag op donderdag voerde de politie nog een gecontroleerde ontploffing uit in de wijk Moss Side. 

Searches carried out in Moss Side pic.twitter.com/Kf45aP7mcV

Lees verder onder de video.

Woensdagmiddag pakte de politie ook een man op die een verdacht pakje droeg op 27 kilometer van het stadscentrum en wat later ook een vrouw bij een raid in het noorden van Manchester. Daarna werd nog een zevende arrestatie verricht in het graafschap Warwickshire, op zo'n 120 kilometer ten zuidoosten van Manchester.

De vrouw is in de loop van de nacht opnieuw vrijgelaten. Ze is niet in beschuldiging gesteld, laat de politie weten.

Libië

Ook in de Libische hoofdstad Tripoli waren er arrestaties. Dinsdagavond werd onder meer Hashem Abedi gearresteerd, de broer van de vermoedelijke dader van de aanslag in Manchester. Hij wordt verdacht van banden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

En ook de vader van de vermoedelijke dader werd gearresteerd na een raid woensdagmiddag, naast twee andere mannen van wie de identiteit niet gekend is. Die arrestatie gebeurde enkele uren nadat de vader in een interview met persagentschap Bloomberg 'diep geschokt' had gereageerd op de gebeurtenissen. 'Ik kan het nog steeds niet geloven', klonk het. De man sprak naar eigen zeggen vijf dagen voor de feiten nog met zijn zoon, en 'alles leek normaal'.

Lees verder onder de video.

Volgens verschillende bronnen reisde Abedi onlangs nog naar Syrië. Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk werd ondertussen opgetrokken van ‘ernstig’ naar ‘kritiek’. Dat betekent dat er mogelijk nog meer aanslagen kunnen plaatsvinden, zei de Britse premier Theresa May dinsdagavond. Concreet worden er zo’n 3.800 militairen ingezet op straat om meer aanslagen te voorkomen. Die moeten de politie ontlasten, waardoor ze meer kunnen controleren en onderzoeken.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken ergert zich wel ook aan het feit dat veel informatie afkomstig is uit Amerikaanse en Franse nieuwsmedia. Aan de BBC geeft ze zelfs toe dat ze van plan is om te herzien welke informatie met andere landen gedeeld zal worden. ‘De Britse politie is heel erg duidelijk geweest dat ze zelf de nieuwsstroom wil controleren om de integriteit van het onderzoek te beschermen. Het is dus ergerlijk dat die informatie door andere bronnen wordt gelekt. Dit mag niet meer opnieuw gebeuren.’