Nederland wil dat België kerncentrale Tihange sluit
Kerncentrale Tihange Foto: ISOPIX

Nederland gaat België verzoeken om de kerncentrale Tihange te sluiten omwille van veiligheidsrisico’s. Een voorstel daarrond werd zonet aanvaard in de Nederlandse Tweede Kamer. Daarmee sluit Nederland zich aan bij de eerdere kritiek van Duitsland en Luxemburg op de Belgische kerncentrale(s).

‘Oud’, ‘krakkemikkig’ en ‘hangt met touwtjes en plakband aan elkaar’, zo omschrijft het Nederlandse Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) de Belgische kerncentrale Tihange in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Hij roept de Nederlandse regering op om druk uit te oefenen op België om Tihange ‘liever vandaag dan morgen’ te sluiten. Zijn voorstel daarrond werd zonet aanvaard in de Nederlandse Tweede Kamer.

Scheurtjesreactor

Onze noorderburen sluiten zich zo aan bij de eerdere kritiek van Duitsland en Luxemburg op Tihange. De drie landen maken zich zorgen over de veiligheidsrisico’s van de kerncentrale. Dat is niet noodzakelijk zonder reden, want samen met Doel 3 staat de kernreactor Tihange 2 in België al langer gekend als een van de twee ‘scheurtjesreactoren’. In het geval van een kernramp in Tihange zouden ook Nederland, Duitsland en Luxemburg zwaar getroffen worden, staat te lezen in het voorstel van Wassenberg.

Wassenberg kon op brede steun in het Nederlands parlement rekenen. Ook de socialistische meerderheidspartij PvdA zette haar schouders onder zijn voorstel. De VVD van minister-president Mark Rutte was tegen, net zoals de PVV van Geert Wilders. Wassenberg hoopte eigenlijk dat Nederland juridische stappen zou ondernemen om Tihange te sluiten, maar zo ver wilden zijn collega’s niet gaan.

Heropstart Tihange

Vandaag raakte nog bekend dat kernreactor Tihange 2 later deze week opnieuw opgestart zal worden. Normaal was dat voor vandaag voorzien. Tihange 1 werd vorige week opnieuw opgestart, na acht maanden stil gelegen te hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig