D66 bereid tot gesprek met ChristenUnie
Foto: BELGAIMAGE

D66 is bereid om over de vorming van een nieuwe Nederlandse regering een gesprek aan te gaan met de ChristenUnie . Dat heeft Alexander Pechtold dinsdag gezegd na een urenlang overleg met zijn Tweede Kamerfractie over de kabinetsvariant met daarin de beide partijen.

Vorige week strandden de gesprekken tussen de liberale VVD, de christendemocratische CDA, het liberaal-progressieve D66 en GroenLinks. Na enkele dagen rust wist uittredend premier Mark Rutte (VVD) aan zijn partijgenote Schippers te melden dat zijn voorkeur uitgaat naar een coalitie met naast VVD, CDA en D66 nog een vierde partner. SP en PvdA bedankten voor de eer, dus werd het ChristenUnie.

Volgens D66-leider Pechtold vindt de fractie ‘dat er de bereidheid moet zijn om vanmiddag een gesprek te hebben tussen ChristenUnie en D66 om te kijken of deze variant enige kans van slagen zou kunnen hebben.’ Volgens Pechtold moest hij zich er bij alle D66-Kamerleden van vergewissen dat hij de ruimte krijgt om te praten met de ChristenUnie. Dat omdat de kabinetsvariant met D66 en de ChristenUnie maar een heel kleine meerderheid van 76 zetels heeft in de Tweede Kamer.

Eerder zei Pechtold het nog ‘onwenselijk’ te vinden om te gaan onderhandelen met de ChristenUnie. De partijen denken heel verschillend over vooral medisch-ethische onderwerpen. Maar maandag noemde informateur Edith Schippers het ‘motorblok’ VVD, CDA, D66 aangevuld met de ChristenUnie als enige combinatie van partijen waarmee verdere gesprekken kunnen worden gevoerd. Alle andere mogelijke combinaties waren tijdens de gesprekken met politieke leiders onhaalbaar gebleken.

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft dinsdag gesproken met zijn fractie. VVD en CDA hebben al aangegeven dat ze deze variant ‘graag willen verkennen.’