De Britse autoriteiten hebben de dader van de bloedige aanslag in Manchester geïdentificeerd. Het gaat om de 22-jarige Salman Abedi. De aanslag werd eerder vandaag opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat.

Vlak na een concert van popzangeres Ariana Grande vielen er bij een explosie 22 doden en tientallen gewonden. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag eerder op de dag opgeëist. Dat gebeurde via het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van de terreurbeweging. 

Vanavond maakte de politie bekend dat de dader werd geïdentificeerd als de 22-jarige Salman Abedi. Volgens Britse media zou Abedi geboren zijn in Groot-Brittannië en de zoon zijn van Libische vluchtelingen. Volgens de commerciële zender ITV heeft de politie dinsdag de woning van Abedi in Manchester bestormd en er de gecontroleerde ontploffing uitgevoerd waarover Britse media al eerder op de dag hadden bericht.

'Onze prioriteit is, samen met het politienetwerk dat terrorisme bestrijdt en onze veiligheidspartners, blijven uitklaren of hij (Abedi) alleen heeft gewerkt of heeft gewerkt als deel van een breder netwerk', zei politiecommissaris Ian Hopins.

Het politiehoofd waarschuwde tevens dat het samenleven van de gemeenschappen 'vitaal' is en dat de politie 'geen haat tegen welk deel van de gemeenschap zal tolereren'. 'Indien eender welke gemeenschap haatmisdaden zou ondergaan dan vragen wij u met aandrang dit ons te melden', zei Hopkins volgens de openbare omroep BBCen Sky.

Arrestaties

De politie van Manchester liet eerder weten dat in verband met de aanslag een 23-jarige man gearresteerd werd in het zuiden van Manchester.

Een tweede arrestatie, aan een shoppingcentrum in Manchester, zou niets te maken hebben met de aanslag. 

Wat is er gebeurd?

De eerste oproepen over een explosie aan de Manchester Arena kwamen maandagavond net na half elf plaatselijke tijd binnen bij de Britse politie. Die explosie vond plaats  'in de publieke ruimte', buiten de concertzaal. 'We kunnen bevestigen dat er een incident was op het moment dat mensen de show [...] verlieten', stond om iets na twee uur op de officiële Twitter-account van de Manchester Arena.

De politie van Manchester bevestigde dindagochtend dat het om een zelfmoordaanslag gaat. Op een perconferentie is de dodentol dinsdagochtend bijgesteld van 19 naar 22 doden. Er is ook sprake van 59 gewonden. 'Het enige wat wij verder bevestigen over de dodelijke slachtoffers, is dat er ook kinderen onder hen zijn', aldus de politie van Manchester. Het gaat om de dodelijkste terreurdaad in het Verenigd Koninkrijk sinds de aanslag op de Londense metro in 2005.

Nog volgens de politie was de aanslag het werk van één dader, die tijdens de ontploffing is overleden. Er wordt onderzocht of hij alleen handelde of deel uitmaakte van een netwerk. Over een mogelijk motief is ook nog geen duidelijkheid. Britse media spreken over het gebruik van een splinterbom, omdat op sociale media amateurbeelden circuleren waarop te zien is hoe bouten zich in de vloer hebben geboord. Die berichten worden echter niet bevestigd door de Britse autoriteiten.

Jong publiek

De aanslag vond plaats na een concert van de bekende popzangeres Ariana Grande, die vooral in trek is bij het jonge publiek. 

Buitenlandse Zaken heeft voorlopig geen weet van Belgische slachtoffers bij de vermoedelijke aanslag in Manchester. Dat heeft bevoegd minister Didier Reynders dinsdagochtend gezegd in De ochtend op Radio 1. Voor eventuele aanpassingen aan het reisadvies voor Groot-Brittannië is het nog te vroeg.

Vals alarm

Vanuit binnen- en buitenland regent het intussen reacties op de gebeurtenissen. Een woordvoerder van Ariana Grande liet weten dat de Amerikaanse zangeres in veiligheid is. Ariana Grande zou de rest van haar tournee - dus ook haar stop in Antwerpen - afgelasten.

In de nasleep van de aanslag voerde de Britse polities her en der de controle op verdachte pakketjes op. Voorlopig blijkt elk nieuw alarm evenwel vals.

Campagnes stopgezet

Alle partijen beslisten dinsdag voorts om de campagne voor de verkiezingen voor 8 juni op te schorten. Oppositieleider Jeremy Corbyn, die aan het hoofd staat van de Labour Party, zegt dat die overeenkomst in samenspraak met eerste minister Theresa May is gemaakt.

Ook Tim Farron, de leider van de Liberaal Democraten, heeft beslist om de geplande verkiezingsmeeting in Gibraltar uit te stellen. De rechtse partij UKIP is tot hetzelfde besluit gekomen. Ook de Schotse nationalistische partij SNP heeft haar activiteiten naar een latere datum verschoven. Het was nochtans de bedoeling dat die partij dinsdag haar verkiezingsprogramma zou voorstellen.

May heeft dinsdagmorgen ook Cobra, het Britse ‘veiligheidskabinet’, in spoed bijeengeroepen om de reactie op de aanslag te coördineren.