Alle politiezones moeten meehelpen voor Trump
Foto: AP

Alle politiezones, van De Panne tot Aarlen, sturen versterking naar Brussel voor de Navo-top. In twee dagen worden 4.500 politiemensen ingezet.

De federale politie haalt de komende twee dagen ­alles uit de kast om incidenten rond de Navo-top en de komst van de Amerikaanse president Donald Trump te voorkomen. Er is een manifestatie tegen de president gepland. Elke eenheid die betrokken is bij de handhaving van de openbare orde, wordt de straat op gestuurd: sproeiwagens, cava­lerie, bewijsteams (om relschoppers te spotten, te filmen en te arresteren), units met versperringselementen enzovoort.

De Brusselse lokale politie, die zoals gewoonlijk de leiding heeft over de ordehandhaving, zet volgens onze informatie acht ‘pelotons openbare orde’ in, wat neerkomt op ongeveer 320 man. Daar komen nog de noodzakelijke omkadering, recherche- en commandoteams bij. Bovendien is aan alle politiezones van De Panne tot Aarlen gevraagd om zeven procent van hun mensen tijdelijk naar de hoofdstad te sturen.

Samen met de inzet van speciale eenheden van de federale politie en de wegpolitie, die instaat voor de escortes van de colonnes voertuigen, gaat men ervan uit dat verspreid over de twee dagen zo’n 4.500 politiemensen op pad worden gestuurd. ‘De komende dagen wordt veel van de politie gevraagd’, valt te horen in veiligheidskringen. ‘Onder meer door de EU-toppen zijn we de grote ­ordediensten wel gewoon, maar dit is een mega-evenement.’

Zelfs rekruten van de politiescholen worden opgeroepen om bijstand in tweede lijn te verlenen. ‘Zo leren ze het beroep’, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de Brusselse lokale politie.

Een zeer vervelende onbekende factor in het hele verhaal is wat de komst van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meebrengt. Eind vorige week veroorzaakte zijn bezoek een stevige rel aan de Turkse ambassade in Washington. ‘We proberen al heel de week met hen (de Turkse veiligheid, red.) in contact te komen, maar zonder resultaat’, zei de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur gisteren in Het Nieuwsblad. Hij verwijst ook naar een analyse van het ­antiterreurorgaan Ocad, dat het heeft over ‘extremistisch geweld’ als gevolg van de polariserende boodschappen van Erdogan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig