19,5 miljoen euro rechten op alcohol en sterkedrank ontdoken
Foto: Getty Images/iStockphoto

In 2016 is er voor 19,5 miljoen euro aan rechten op alcohol en sterkedrank ontdoken in ons land. Dat is bijna veertig keer meer dan in 2015.

Geert Van Lerberghe, algemeen directeur van ­de sector­federatie voor wijn en gedistilleerde dranken Vinum Et Spiritus, schrijft de enorme stijging toe aan de accijnsverhoging op gedistilleerde dranken die de overheid eind 2015 invoerde. Volgens de sectorvereniging is de verkoop van sterkedrank in ons land sinds de accijnsverhoging met 22 procent gedaald.

‘Niet alleen gingen particulieren daardoor over de grens goedkopere sterkedrank kopen, het leidde ook tot een groot circuit van alcoholsmokkel naar ons land’, aldus Van Lerberghe. ‘Het is immers bekend dat de georganiseerde misdaad zich richt op landen waar er hoge accijnzen op consumptiegoederen worden geheven.’

Volgens Van Lerberghe is het zelfs bekend - ook bij de overheid - dat er op geregelde tijdstippen anonieme bestelwagens en zelfs vrachtwagens vanuit Luxemburg naar ons land rijden om hier illegaal sterkedrank af te leveren, onder meer aan nachtwinkels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig