De voorbije weken ging De Standaard samen met de Sociale InnovatieFabriek, Radio1, Cera en de Koning Boudewijnstichting op zoek naar de tien Radicale Vernieuwers voor 2017. Zij zoeken innoverende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit. Ze hebben frisse ideeën, en een portie lef om hun plannen voor een betere wereld waar te maken.

Aan deze tweede editie namen 322 vernieuwers deel. Opmerkelijk veel projecten gingen over circulair denken en klimaatoplossingen, een thema waar De Standaard voor deze editie extra op scherp stelde. Bij de tien finalisten prijken uiteindelijk vijf klimaatvernieuwers.

De tien Radicale Vernieuwers voor 2017 zijn

DuCoop: gaat in De Nieuwe Dokken in Gent de woonwijk van de toekomst realiseren met een systeem van gesloten kringlopen waar water, energie, grond- en afvalstoffen worden gerecupereerd en uitgewisseld.

BigH: bouwt, onder meer in Brussel, geïntegreerde serres op het dak van gebouwen. De serres hergebruiken de CO2, warmte en regenwater van het gebouw in een grootschalig aquaponics landbouwsysteem.

Laminaria: ontwikkelde een flexibele technologie om de energie uit zeegolven om te zetten in elektriciteit. De techniek heeft het potentieel om tot 10 procent van de wereldenergievraag te voorzien.

De Landgenoten: een groeiende beweging van duizend boeren en burgers die landbouwgronden collectief en duurzaam beheren. Ze helpen zo de grootste drempel weg te nemen voor startende biolandbouwers, namelijk toegang tot betaalbare grond.

Dampoort knapt OP!: helpt families uit lage inkomensgroepen om hun noodwoning te renoveren en isoleren dankzij een ‘rollend fonds’ en bouwtechnische en sociale begeleiding. De bewoners krijgen een verbouwbudget, dat ze terug in het fonds storten als de woning met meerwaarde verkocht wordt.

Het Dorpspunt in Beveren-IJzer: een afhaal-, ontmoetings- en mobiliteitshub in één, die wordt uitgebaat door talentvolle personen met een (verstandelijke) beperking. Beveren is een klein dorp waar alle commerciële en openbare dienstverlening verdween.

Rising You(th): geeft jongeren in een precaire situatie, zoals vluchtelingen, extra kansen. In een klimclub trainen ze voor ‘verticale’ jobs, waarna ze als gecertificeerde werknemers aan de slag gaan als bijvoorbeeld hoogtewerker of schilder.

Konekt (Let’s Co): leidt jongeren met een verstandelijke beperking op om als cobegeleider te werken in kleuterklassen, woonzorgcentra of reguliere bedrijven.

CitizenLab: een digitaal democratieplatform dat burgers actief kan betrekken bij het beleid van hun gemeente en lokale overheden de kans geeft in dialoog te gaan met hun inwoners.

Activ84Health: krijgt zelfs mensen die hun huis niet mogen of kunnen verlaten aan het sporten. Ze koppelen Google Streetview aan de hometrainer, zodat mensen ‘net echt’ terug buiten kunnen fietsen. Al fietsend halen ze herinneringen op van de straten en pleinen die hen vroeger zo vertrouwd waren.

Deze tien vernieuwers krijgen intense begeleiding voor de verdere uitwerking van hun project door de SocialeInnovatiefabriek, worden geïntroduceerd bij partners zoals IMEC en BNP Paribas Fortis en bij Radiale Vernieuwers uit Nederland en Groot-Brittannië.

Op vrijdag 2 juni maakt juryvoorzitter Wouter Deprez tijdens het programma Hautekiet op Radio1 bekend wie van deze tien de jurywinnaar, de klimaatwinnaar en de publiekswinnaar zijn. U kan zelf mee beslissen wie de publiekswinnaar wordt door de reeks deze week te volgen bij De Standaard en te stemmen via www.radio1.be.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in