Meer dan drie jaar na hun ontvoering door de moslimterreurorganisatie Boko Haram zijn 82 schoolmeisjes uit Chibok, die onlangs in Nigeria werden vrijgelaten, met hun families herenigd. De ouders van de meisjes en jonge vrouwen ontmoetten elkaar zaterdag in de hoofdstad Abuja.

Op beelden van het weerzien waren emotionele taferelen te zien, van innige omhelzingen tot vreugdetranen. Bashir Ahmad, een adviseur van president Muhammadu Buhari, publiceerde de beelden op Twitter.

In totaal werden in april 2014 276 meisjes ontvoerd uit de school in Chibok. Velen van hen werden verplicht te trouwen met leden van Boko Haram, werden misbruikt of, zo vreest men, ingezet als zelfmoordterroristen.

De vrijlating van de 82 meisjes begin mei zou naar verluidt tot stand zijn gekomen na onderhandelingen met het Rode Kruis en de Zwitserse regering. De hereniging met hun ouders liep vertraging op omdat de meisjes nog door de veiligheidsdiensten moesten ondervraagd worden en hun identiteit met zekerheid kon vastgesteld worden.

In oktober vorig jaar werden al eens 21 meisjes vrijgelaten na een gelijkaardig akkoord. 57 anderen konden kort na hun ontvoering zelf ontsnappen. Naar schatting worden nu nog een honderdtal van de ontvoerde meisjes vermist.