In Antwerpen begon Kraftwerk vanavond aan acht concerten waarin het zijn platen integraal speelt. Al leek het eerste concert meer op een - sterke - greatest hits set.

Dit was het plan: vanavond zou Kraftwerk om 19 uur in de Elisabethzaal het album Autobahn spelen, met een paar hits erachteraan, en om 22 uur Radio-Activity, met alweer een paar hits. Rare blikken dus toen de elektropioniers eraan begonnen met ‘Computer world’, dat niet op Autobahn staat. Maar achter de vier ‘robots’ - Ralf Hütter is de enige die overblijft van het kwartet dat de plaat opnam - spande zich een scherm als een heelal zo breed, en we hadden allemaal 3D-brilletjes gekregen, en ... wel! Dit klonk erg aanstekelijk. In de zaal zaten verschillende mensen zowat te dansen in hun stoelen, en ook Hütter, 70 ondertussen, demonstreerde hoogst on-robotachtige kniebewegingen.

‘Autobahn’ kwam er uiteindelijk na ‘Computer love’, de song die Coldplay coverde als ‘Talk’. Op het scherm reed een blinkende VW-kever met nummerplaat D KR70, die soms werd ingehaald door een Mercedes met nummerplaat D KR74. Symboliek of wat? Autobahn, waarmee Kraftwerk zijn bekende sound vond, dateert uit 1974. 43 jaar later hoor je hem in hiphop, elektro en zelfs op folkplaten. Het concert klonk dan ook geen sikkepit gedateerd, ook al omdat Hütter bepaald niet stijf staat van bewondering voor zijn eigen oeuvre. Neem nu wat hij met ‘Tour de France’ deed: gehijgde intro, woeste junglepercussie en bombastische synths op het einde. Zonder de filmpjes van hijgende wielrenners had je niet geraden om welk nummer het ging.

Speelden ze Autobahn uiteindelijk integraal? Van ‘Mitternacht’ ben ik niet zeker of het voorbijkwam, ‘Morgenspaziergang’ duurde geen halve minuut. Maar wel een krop in de keel van ‘Radio activity’, met zijn nieuwe tekst die naar Fukushima verwijst, en dat in het Japans werd gezongen. En erg onder de indruk van de visuele show, met satellieten die op je af zweefden en bijna in je oog prikten, en een ufo die langs de skyline van Antwerpen gleed om te landen voor de Elisabethzaal. Ik geloof nooit dat ze die show kunnen aanpassen aan een andere set - Kraftwerk speelt hier tot en met dinsdag twee concerten per avond - maar als greatest hit show maakt het indruk.