Braziliaanse president eist dat onderzoek tegen hem wordt stopgezet
Michel Temer Foto: AP

De Braziliaanse president Michel Temer weigert af te treden, ook na nieuwe onthullingen over de betalingen van smeergeld. Hij eist in plaats daarvan dat het onderzoek tegen hem wordt stopgezet.

Begin maart had president Temer een meeting met Joesley Batista, die samen met zijn broer Wesley aan het hoofd staat van de vleesgigant JBS. Tijdens het gesprek had Batista het over Eduardo Cunha, een partijgenoot van Temer, die op 30 maart veroordeeld werd tot een celstraf van vijftien jaar. Als Batista aangeeft dat hij Cunha zwijggeld betaalde ‘om hem rustig te houden’, is Temers antwoord: ‘Je moet dat blijven doen, oké?’

Maar Batista nam het gesprek op. De broers Batista presenteerden de bandjes tijdens een rechtszaak die al sinds maart tegen hen loopt, in ruil voor strafvermindering.

Zaterdag haalde de conservatieve president fel uit naar Batista. De opnames van een gesprek zijn gemanipuleerd, hij heeft geen afspraken gemaakt over zwijggeld, zo luidt het.

‘Ik blijf aan het hoofd van deze regering’, zei Temer. Hij zal het hooggerechtshof om een schorsing van het onderzoek vragen omdat hij van oordeel is dat de bewijslast tegen hem twijfelachtig is. Temer is op de geluidsopnames, die Batista heimelijk maakte, nauwelijks te verstaan. Procureur-generaal Rodrigo Janot heeft een onderzoek ingeleid tegen Temer wegens obstructie van Justitie, corruptie en georganiseerde misdaad.

Temer beschuldigde in zijn reactie JBS ook van illegale handel met voorkennis. Batista zou de onderneming met miljoenen dollar ingedekt hebben, vooraleer door zijn onthullingen de Braziliaanse beurs zwaar in het rood ging en de real tegenover de dollar dramatisch aan waarde inboette. Er zijn inderdaad aanwijzingen voor een dergelijke handel.

’Hij heeft de perfecte misdaad gepleegd’, zei Temer over Batista. ’Hij heeft de Brazilianen bedrogen en verblijft nu in de VS.’ Batista, ook eigenaar van de flip-flopfabricant Havaianas, is naar verluidt naar zijn nieuwe verblijfplaats New York vertrokken.