Tienduizenden holebi’s en transgenders brachten zaterdag kleur in de Brusselse straten. Volgens de politie liepen 55.000 mensen mee in de mars, de organisatie spreekt zelfs van 90.000 aanwezigen. Homoseksuele vluchtelingen en hiv-positieve holebi’s kregen dit jaar extra aandacht.

De jaarlijkse gay parade plaatste dit jaar onder de slogan ‘Crossing Borders’ LGBT-vluchtelingen centraal. Ook hiv-positieve holebi’s kregen extra aandacht. ‘Bekendmaken dat je hiv hebt, is als een tweede keer uit de kast komen’, zei een van de voortrekkers.

Ook jeugdbewegingen en politieke partijen stuurden vertegenwoordigers naar de optocht. Premier Michel kwam niet in felle kleuren, ging gewillig op de foto.

Lees verder onder de foto’s

Belgian pride kleurt Brusselse straten
Foto: BELGA
Belgian pride kleurt Brusselse straten
Foto: BELGA

Zaterdag zijn de feestelijkheden voornamelijk geconcentreerd in de buurt van de Kunstberg, in het centrum van de hoofdstad. De parade, die ging van de Ravensteinstraat tot het Europakruispunt, is inmiddels afgelopen, maar nog tot middernacht is er op verschillende podia muziek voorzien.

De optocht veroorzaakte verkeershinder in het centrum van de stad. Verschillende straten werden afgesloten voor het verkeer, en sommige buslijnen werden omgeleid.

Er waren dit jaar extra veiligheidsmaatregelen voorzien. Hoewel het feestdorp op de Kunstberg gratis toegankelijk blijft, zijn er toegangscontroles aan de ingang van het terrein.

Maar dat kon de feestvreugde niet bederven. 'Dit jaar namen 90.000 mensen deel aan de stoet van de Pride en samen lieten ze het centrum van Brussel op zijn grondvesten daveren. De mensen namen opnieuw bezit van de straten om er hun boodschap, vreugde en goede humeur te verspreiden', luidt het bij de organisatie.

Het lagere opkomstcijfer van de politie wijten de organisatoren aan het moment van de telling: bij het einde van de optocht rond 17 uur. Die 90.000 slaat op het totaal aantal deelnemers. Het evenement gaat immers nog tot zaterdag middernacht door.

Lees verder onder de video

De kleurrijke optocht vormde het hoogtepunt van het Belgian Pride Festival, een reeks evenementen van de LGBT-gemeenschap in Brussel. Eerder werd al een regenboog-zebrapad ingehuldigd en kregen een aantal verkeerslichten homoseksuele en lesbische icoontjes.

Belgian pride kleurt Brusselse straten
Eerder deze week werd een regenboog-zebrapad ingehuldigd. Foto: EPA