IJzersterke Dumoulin primus op Oropa, verstevigt roze trui
Dumoulin doet de concurrentie verstommen op Oropa. Foto: AFP

Tom Dumoulin heeft de roze trui met verve verdedigd in de etappe met aankomst op Oropa. De roze trui hield meer dan stand op de slotklim en verstevigde zijn trui door victorie te kraaien. Grote uitdager Nairo Quintana verloor 14 seconden en werd pas 4de.

De Giro-organisatie wilde met het vertrek in Castellania, een dorpje met amper 90 inwoners, Fausto Coppi eren. Castellania was 98 jaar geleden de plaats waar de legendarische Italiaanse wielrenner werd geboren. De strijd om deel uit te maken van de vroege ontsnapping was hevig in de korte etappe naar Oropa. Na 30 kilometer raakten toch drie gelukkigen weg uit de klauwen van het peloton: de 21-jarige Colombiaan Daniel Felipe Martinez (Wilier Triestina), de 36-jarige Rus Sergey Lagutin (Gazprom) en de 26-jarige Eritreeër Natnael Berhane (Dimension Data).

FDJ en Movistar hielden de voorsprong van de drie leiders beperkt tot maximaal twee minuten. De Franse ploeg wilde hun kopman Thibaut Pinot naar de zege op Oropa piloteren. Op 20 kilometer van de finish was het liedje van de drie vluchters uit. Een compact peloton stormde naar de voet van de slotklim. Diego Rosa was de eerste die de aanvalsklok luidde. De Spanjaard werd snel weer gegrepen onder het hoge tempo van Movistar. Ilnur Zakarin was de eerste van de favorieten die het probeerde.

Andrey Amador, 6de in de stand, was het eerste slachtoffer. Ook Bauke Mollema (3de in de stand) moest snel passen. Domenico Pozzovivo was de eerste die uitpakte met een stevige versnelling, Nairo Quintana reageerde en ging op en over de Italiaan. Zakarin sloot even later aan, maar moest snel weer passen. Tom Dumoulin reed op eigen tempo naar boven en keerde terug in het spoor van de Colombiaan. Zo sloten ook Zakarin, Landa en Nibali weer aan. Op het einde ging de Nederlander op en over de ontsnapte Zakarin om de zege op te eisen en zijn roze trui te verstevigen. Zakarin werd tweede voor Landa. Quintana werd 4de en verloor zowaar 14 seconden op Dumoulin. Nibali viel in het slot nog terug naar de 7de plek, achter Pinot en Yates.

IJzersterke Dumoulin primus op Oropa, verstevigt roze trui
Nairo Quintana moest tijd toegeven in de strijd om de roze trui. Foto: AFP

Zondag staat een mini-Ronde van Lombardije naar Bergamo op het programma. Alles daarover hier.

Uitslag etappe 14

1. Tom Dumoulin

2. Ilnur Zakarin 00:03

3. Mikel Landa 00:09

4. Nairo Quintana 00:14

5. Thibaut Pinot 00:35

6. Adam Yates 00:41

7. Vincenzo Nibali 00:43

8. Franco Pellizotti

9. Steven Kruijswijk 00:46

10. Tanel Kangert

Algemeen klassement

1. Tom Dumoulin

2. Nairo Quintana 02:47

3. Thibaut Pinot 03:25

4. Vincenzo Nibali 03:40

5. Ilnur Zakarin 04:24

6. Bauke Mollema 04:32

7. Tanel Kangert 04:55

8. Domenico Pozzovivo 04:59

9. Bob Jungels 05:28

10. Andrey Amador 05:36